Ny metod kan visa om gravida kommer att föda för tidigt
En fullgången graviditet varar normalt från 37 till 41 veckor. Ett barn som föds för tidigt har inte fullt utvecklade organ och behöver hjälp för att klara av livsviktiga funktioner efter förlossningen. (Foto: AFP PHOTO/STR)


Forskare vid Sahlgrenska sjukhuset har tagit fram ett enkelt test som kan visa om den blivande mamman kommer att föda inom sju dagar. Den nya upptäckten kan rädda barnet från att födas för tidigt och förbereda behandling för det för tidigt födda barnet.

Barn som föds för tidigt, det vill säga före vecka 37 i graviditeten, löper en ökad risk för att drabbas av sjukdom som visar sig direkt efter förlossningen men kan även få framtida men.

Av alla kvinnor som söker för tidiga värkar är det 30 procent som föder före fullgången tid.

Den nya metoden som kan förutsäga om en gravid kvinna kommer att föda inom en vecka, har tagits fram efter studier som gjorts på 142 gravida kvinnor som sökte vård vid Sahlgrenska sjukhuset mellan 1995- 2005.

Med hjälp av enkelt blodprov som undersöker två specifika proteiner från den gravida kvinnan i kombination med en redan etablerad ultraljudsmätning av livmoderhalsen, kan forskarna med 75 till 80 procents säkerhet förutsäga en för tidig förlossning.

– För att hinna ge kvinnan kortison, vilket påskyndar fostrets lungmognad, är det praxis att fördröja förlossningen ett par dagar med hjälp av värkhämmande behandling. Att kunna förutsäga om en kvinna som inkommer till sjukhuset med tidiga värkar verkligen kommer att föda för tidigt, och om hon därmed behöver uppföljning och eventuell behandling, är därför mycket viktigt, säger Panagiotis Tsiartas, forskare vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare vid kvinnokliniken SU/Östra i ett pressmeddelande.

Enligt forskarna behövs det fler studier innan metoden kan börja tillämpas fullt ut.

Studien har publicerats i tidskriften British Journal of Obstetrics and Gynaecology.