Ny film: Bee Movie
Jerry Seinfeld gör rösten som biet Berry B Benson och har även varit med och skrivit manus samt producerat filmen Bee Movie som går upp på de svenska biograferna på juldagen. (Foto: DreamWorks Animation L.L.C.)


Sedan Jerry Seinfelds slutade producera sin komediserie i slutet av 90-talet uppstod ett uppenbart tomrum i humorvärlden trots många komikers ansträngningar. Fansen hoppas nu att premiären av den animerade Bee Movie äntligen kommer fylla detta tomrum, åtminstone tillfälligt.

Seinfelds beslut om att satsa stort har uppenbarligen betalat sig genom royaltys och DVD-försäljning. Sedan han slutade med tv har han kittlat publikens komiska ådror med lågprofilsprojekt som en kabeltv-satsning, en dokumentär samt en barnbok. När ridån nu går upp för komikerns film kan man bara spekulera i under vilken press han befinner sig.

I intervjuer och reklamfilmer har det sagts att Seinfeld alltid varit intresserad av bin och likheterna mellan livet på Manhattan och livet i bikupan. I Bee Movie resulterar stjärnbiets, Barry B Bensons, riskflygningar utanför bikupan i att han upptäcker hur människorna stjäl binas honung. Det är som upplagt för underhållning.

Seinfeld har ägnat fyra år åt filmen, från biklädda stunts till detta års filmfestival i Cannes. Hans främste handledare i övergången från komediserievärlden var Dreamworks främste animerare, tillika snillet bakom filmerna om Shrek, Jeffrey Katzenberg.
Vid filmskapandet lär Seinfeld ha sagt, ”Jag har använt analogin för en sandlåda förut, men animering är verkligen som att skapa i en stor sandlåda. Man får höra ‘Vi kommer att ge dig en sandlåda i vilken du kan skapa vad du vill. Du kan forma sanden till vilken form du vill, till vilken karaktär som helst – du kan göra det på vilket sätt du vill och skapa vilket universum du vill. Men vi ger dig sanden ett korn i taget och det kommer att ta dig fyra år.’ Det var den lilla haken.”

Vi kan bara hoppas att Seinfeld-magin får lysa igenom bioduken och att publiken får surra av skratt.

Översatt från originalartikel på engelska.