Nu släcks lamporna i Alingsås
Staden har genom sina åtta års arbete med Lights in Alingsås lyckats sätta svensk ljusdesign på den internationella kartan. (Foto: Robert Persson)


I morgon avslutas årets utställning Lights in Alingsås med musikunderhållning och en sista vandring runt det ljussatta Nolhagaområdet. Årets projekt har slagit rekord med de uppskattningsvis 75 000 besökarna och som extra bonus fick kommunen i helgen ta emot utmärkelsen ”The award at large” i London.

”För att ha skapat en plats för experimentell ljusdesign och för dess påverkan på svensk ljusdesign.” Så löd juryns motivering för utdelning av ljusdesignvärldens kanske finaste utmärkelse. Valet stod mellan Alingsås och staden Lyon som varje år genomför en stor ljusfestival.

– Konkurrensen om utmärkelsen var stenhård
. Det är ett väldigt fint pris som vi är otroligt glada över, säger Kjell Hult som var på plats i London.

Staden har genom sina åtta års arbete med Lights in Alingsås lyckats sätta svensk ljusdesign på den internationella kartan. I år har 60 studenter från 20 länder tillsammans med åtta designers från hela världen förverkligat ännu en månads ljusupplevelse.

Studenterna kommer från olika universitet
och projektet ingår i deras utbildningar, vilka ofta ligger inom områden som arkitektur och landskapsarkitektur. Sedan starten år 2000 har fler än 300 studenter deltagit i projektet vilket också resulterat i en ljusutbildning på Chalmers.

Helena Björnberg är en av årets designers. Hennes bidrag till utställningen har bland annat visat älvor dansandes i månsken.

– Mitt arbete är att med ljusets hjälp framhäva det vackra och planera för bättre och tryggare miljöer, säger hon.

Genom åren har kommunen samlat på sig en hel del kunskap om ljus och har tagit fram en ljusguide som ger förslag på hur stadsbelysning kan ge en tryggare, vackrare och mer harmonisk miljö på kvällarna.

Idén med projektet testades i liten skala 1999 för att året därpå slå igenom med den första ljussättningen av området Nolhaga. Enligt Alingsås kommun har idén rötter redan från 1824 då en strumpvävargesell som gick vilse i mörkret trillade i Gerdskaström och drunknade. Olyckan resulterade i diskussioner kring uppsättandet av ”strategiska” lyktor och en enkel lykta sattes upp på torgbron.

På onsdag avslutas årets utställning
till jazziga toner från det nybildade bandet Karin Burman & Co, då man med tal på Stora Torget och en avslutande guidad vandring tar farväl av ljuset i Alingsås för den här gången.


Sedan starten år 2000 har fler än 300 studenter deltagit i projektet vilket också resulterat i en ljusutbildning på Chalmers. (Foto: Robert Persson)

Sedan starten år 2000 har fler än 300 studenter deltagit i projektet vilket också resulterat i en ljusutbildning på Chalmers. (Foto: Robert Persson)