Nu avslöjas de hemliga konstgömmorna i Schweiz
Diamantringen på bilden klubbades för 28 523 925 dollar på Christies i Genève i höstas. Handlar du diamanter eller konst på tullagret Freeport slipper du redovisa för det, i alla fall fram till och med sista december 2015. (Foto: Fabrice Coffrini /AFP /Getty Images)


Tullagren i Schweiz har sedan länge varit gömställen för i konstsamlingar och andra skatter. Nu kommer de hemliga föremålen som finns gömda där och deras ägare att avslöjas, och bli offentlig information. Den 1 januari 2016 kommer Schweiz nya strängare regler kring förvaring och lagring i landets tullager att träda i kraft, enligt schweiziska Förbundsrådets nyheter.

Tullagret Geneva Freeport är en samlingsplats för de superrika. Det tjänstgör som förvaring och handelsplats för investeringar som konstsamlingar och exklusiva saker som guld och diamanter, men även olagliga antikviteter och stulna konstverk.

Geneva Freeport har funnits i 125 år, och har varit en strategisk plats för handel. Senare kom det även att bli en bra plats att förvara saker som man inte ville betala tull och skatt för, då Schweiz förmånligt befriade föremålen i lagren från detta.

Det är efter att en del skandalhistorier kring lagret uppdagats i schweiziska medier som nya regler kring kontroll och kartläggning har utformats.

Så sent som i januari i år arresterades till exempel konsthandlaren Yves Bouvier, anklagad för bedrägeri och penningtvätt. Det finns misstankar om att han sålt verk av Picasso, Modigliani, Degas och Gauguin till den ryska miljardären Dmitry Rybolbvlev. Bouviers företag Natural LeCoultre upptar en fjärdedel av det 150 000 kvadratmeter stora tullagret Freeport i Genève, skriver Artnet news på sin hemsida.

De nya lagarna innebär bland annat att exportören, ägaren och föremålen som lagras i tullagren måste redovisas. Det betyder att det blir svårare att smita från skatter och tullar.

Man vet inte exakt vad som finns i lagren, men ofta lånar museer konst från konstsamlare därifrån till sina utställningar.

Med de nya reglerna kommer många historiska händelser och föremål att avslöjas. Det finns många historier om försvunna konstskatter och andra dyrbara föremål som aldrig fått någon lösning. Kanske dyker de nu upp i ett tullager i Schweiz.