NTDTV:s Globala kinesiska danstävling tar nu emot anmälningar
Logotype för NTDTV:s Globala kinesiska danstävling (Foto: NTDTV)


NEW YORK — New Tang Dynasty Television (NTDTV) kommer att hålla en internationell kinesisk danstävling i New York mellan den 20-27 maj i år. NTDTV kommer att sända tävlingen över satellit.

Medan the Divine Performing Arts Troupe som NTDTV hjälpte till att etablera, turnerar med den populära Chinese New Year Spectacular i Asien har NTDTV introducerat ytterligare ett program för att stödja traditionell kinesisk kultur.

– Vi förväntar oss att stödja en kreativare utveckling av klassisk kinesisks dans genom tävlingen. Vi planerar också att fördjupa västerlänningars förståelse av kinesisk kultur, sade tävlingens talesman Yin Lei och fortsatte:

– Det är kommitténs önskan att det ska bli en global kulturtradition att se NTDTV:s Chinese New Year Spectacular och klassisk kinesisk dans inom en snar framtid.

Enligt Yin har NTDTV, en oberoende kinesiskspråkig tv-station, grundad i USA 2002 släppt en ny produktion av sin New Year Spectacular varje år sedan 2004. Produktionens omfattning har växt för varje år – i New York har publiken växt från 4 000 år 2004 till cirka 70 000 år 2007. Föreställningen New Year Spectaculars världsturné omfattar nu 16 städer i Nordamerika och Europa. De kommer efter det ett avsluta turnén i Japan, Australien och Taiwan.

– På grund av the Divine Performing Arts Troupes rena, barmhärtighetsfyllda och vackra dansföreställningar har miljonpubliken med både kineser och västerlänningar kommit att inse hur djupgående och komplex autentisk kinesisk kultur är, så väl som skönheten i den klassiska kinesiska dansen. The Chinese New Year Spectacular innebär en renässans för den traditionella kinesiska kulturen och berikar vårt samhälle, kulturen och livet, säger Yin Lei.

– Genom att titta på utmärkt klassisk kinesisk dans, kan både kinesisk och västerländsk publik förstå kinesisk dans från ett historiskt och konstnärligt perspektiv. De kommer att förstå hur olika mänskliga känslor är uttryckta genom den klassiska dansens språk, förklarar den berömda dansösen och tillika en av domarna för tävlingen Chen Bijuan

Kinesisk dans ursprung kan spåras tillbaks till hovdanser i det forntida Kina så väl som tidigare folkdanser. Under det tidiga 1950-talet ville ambitiösa kinesiska dansartister utveckla och revolutionera folkdanskonsten så de lånade en hel del element från den traditionella kinesiska operan, kung fu och balett. Dagens klassiska kinesiska danssystem är ett resultat av denna dansrevolution.

Ett av särdragen i kinesisk dans är dess rika omfång av rörelser, vilket betonar behagfullhet och form, berättar Chen. Ett annat kännetecken är att kinesisk dans förmår porträttera olika sätt att leva och skilda etniska grupper

Tävlingen är i första hand öppen för danslärare och dansare mellan åldrarna 14 och 40 från professionella dansakademier eller danstrupper. Tävlingens uttagningar, semifinal och final kommer att hållas den 20-27 maj i New York och kommer att sändas i NTDTV:s asiatiska, europeiska, australiensiska och nordamerikanska områden. Kommittén tar nu emot ansökningar.

Domarpanelen består av erfarna dansexperter – inkluderat koreografer och huvudaktörer från the Chinese New Year Spectacular och ansvariga för Divine Performing Arts Troupe, the Lotus Performing Arts Troupe and the Fu-xing Performing Arts Troupe.

Enligt den officiella webbsidan för tävlingen kommer den att delas in i två åldersgrupper: en tonårsgrupp (14-17 år) och en vuxengrupp (18-40 år). Första pris för vinnarna (manlig och kvinnlig) i varje åldergrupp innebär 10 000 US dollar; andra pris 3 000 dollar och tredje plats 1 000 dollar.

Se webbsidan” target=”_blank”>engelsk version