NTDTV blir fråga till svenska ministrar
Birgitta Ohlsson, folkpartiets utrikespolitiska talesman, anser att det Eutelsat gjort mot NTDTV är ett bakslag för de mänskliga rättigheterna i Kina. (Foto: Folkpartiet)


Efter avslöjandet av Eutelsats avstängning av den kinesiskspråkiga tv-stationen NTDTV har flera svenska riksdagsledamöter agerat i frågan. De anser att Sverige och andra länder i Europa behöver bli tydligare när det gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

– Det är oerhört sorgligt vad de på Eutelsat har gjort för mänskliga rättigheter i Kina, så det är bra att fler politiker börjar agera och kritisera ledningen för Eutelsat, säger Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesman för folkpartiet.

Hon har sett en tilltagande trend av att företag viker sig inför påtryckningar från Kina.

– Kinesiska regimen har dikterat villkoren och har pressat västerländska företag att censurera till exempel internet och det är på liknande sätt som vi har sett det hända i detta företag. Google och Microsoft har till exempel varit i debatten tidigare, säger Ohlsson.

Ohlsson vill sätta press på Eutelsat och har ställt en skriftlig fråga till kulturministern, om vilka åtgärder han tänker vidta för att svenska public service-bolag inte ska samarbeta med företag som hindrar fria tv-sändningar till Kina. Detta berör kulturfrågorna eftersom SVT Europa har samarbete med Eutelsat.

– Svenska licenspengar ska inte gå till ett företag som lyder en diktaturstats order om att strypa pressfriheten. Jag förutsätter att SVT tar upp frågan till diskussion så att Eutelsat återupptar NTDTV:s sändningar, sade Birgitta Ohlsson tidigare i ett pressmeddelande.

Ohlsson vill rikta krav till SVT om att de i sin tur ställer krav på Eutelsat.

– SVT Europa, som är en intressent i Eutelsat är kopplat till SVT och vi behöver vara tydliga och ställa krav. Vi politiker har ju det största ansvaret för mänskliga rättigheter men företagen har också ett eget ansvar, säger Ohlsson.

De europeiska företagen bör samarbeta anser Göran Lindblad (m), riksdagsledamot, ordförande i Europarådets svenska delegation, samt vicepresident i Europarådets parlamentariska församling.

– Som den anställde på Eutelsat sade i den inspelade intervjun, var de rädda för att USA:s regering skulle bli inblandade i det här. Det säger ju tydligt att vi i Europa behöver samarbeta och att vi behöver vara tydliga och respektera yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, säger Göran Lindblad.

Även Göran Lindblad har lämnat in en fråga, till Sveriges utrikesminister Carl Bildt, där han frågar vad utrikesministern avser att göra för att inte profitintressen ska hindra yttrandefriheten när det gäller program som sänds via satellitsignal till Kina. Göran Lindblad kommer nu också att lyfta upp frågan till Europarådet, där 47 europeiska länder är medlemmar, meddelade han nyligen i Sveriges radio.

Även andra politiker som Andreas Norlén (m) och Cecilia Wigström (fp) har engagerat sig.

– De har skrivit på en petition, tillsammans med femtio andra EU-parlamentariker, till Eutelsat, säger Yi Zhang, reporter på NTDTV i Stockholm.