Norska terrorhotet medförde flygförbud över Bergen
En beväpnad polis patrullerar vid centralstationen i Oslo på grund av möjligt terrorhot. (Foto: Heiko Junge / AFP /Getty Images)


Luftrummet över centrala Bergen är stängt, uppger polisen för norska TV2. Terrorberedskapen har aldrig varit större i Norge än vad den är nu och polisen har rätt att i nuläget ta hjälp från försvaret.

För att öka kontrollen av luftrummet över Bergen infördes flygförbud men polisen i Hordaland vill inte säga hur hotbilden ser ut, enligt norska TV2.

Havskappsseglingen Tall Ship Race kommer i helgen till centrala Bergen och omkring en halv miljoner besökare beräknas komma, enligt NRK.

Flera fotbollslag meddelar att de inte kommer till Norway Cup på grund av terrorhotet, Norway Cup är en stor fotbollsturnering med ungdomslag som startar den 27 juli.

Polisen vill att livet ska fortgå som vanligt och det vill Norway Cup också, de skriver:

”Norway Cup förstår att deltagarna och andra kan bli oroliga av situationen men planlägger att genomföra turneringen i tätt samarbete med Oslo polisdistrikt och vi önskar våra deltagare välkomna till årets turnering.”

Som en följd av terrorberedskapen i landet har Norge återinfört tillfälliga gränskontroller vid landets inre gränser. För inresa i Norge krävs nu pass, även för svenskar, men körkort räcker som id-handling.

Det finns många infartsvägar till Norge och det är omöjligt att bevaka alla, enligt vad polischefen Odd Reidar Humlegård sade till TV2.

Den norska säkerhetspolisen PST varnade i vecka för ett konkret terrorhot mot Norge som inte sades vara riktad mot någon speciell person eller plats. Bakom hotet ligger militanta islamister med kopplingar till kriget i Syrien, enligt PST.

”Vi vet fortfarande inte om upplysningen stämmer. Vi vet inte heller var ett möjligt hot kan ske. PST jobbar med att ta fram information och vi hoppas att situationen klarnar så snart som möjligt, sade Odd Reidar Humlegård i ett pressmeddelande.