Norska polisen varnar för svenska kriminella gäng


Kriminella gäng från Göteborg och Stockholm beger sig till Norge på brottsturnéer. Nu slår Oslopolisen larm och vädjar om stärkt gränsbevakning.

Geir Ellefsen, polisintendent på Majorstua i Oslo, har under de senaste åren sett en oroande utveckling där kriminella från Sverige kommer till Norge på brottsturnéer. I måndags meddelades åtal mot fyra svenskar med invandrarbakgrund som åtalas för att ligga bakom fem villainbrott.

Många av de som kommer till Norge har ”tryck på sig från polisen i Sverige” och åker då till Norge istället, sade Ellefsen till norska Dagbladet.

”Det verkar inte som att de fruktar gränserna mellan länderna. Det är ju också väldigt känt att det finns mycket rikedomar i norska hem”, sade Geir Ellefsen.

Detta är något som måste tas på allvar menar polisintendenten, och därför bör norska och svenska myndigheter se över ländernas gränskontroller.

2009 hade Oslo 1737 villainbrott. Förra året var det 620 stycken. Orsaken till minskningen är att man tillsatt extra polisiära resurser till detta ändamål.