Nordkoreas nya vapen mot Sydkorea: karaoke
Resenärer i Sydkoreas huvudstad Seoul sitter bredvid en tv-skärm som visar Nordkoreas ledare Kim Jong Uns nyårstal den 1 januari 2015. Länderna har haft vapenvila sedan 1953 men ligger fortfarande i fejd med varandra. Foto: Jung Yeon-Je /AFP/ Getty Images


Nordkorea har hittat ett nytt vapen i det psykologiska kriget mot Sydkorea: man får sina fiender att sjunga kommunistiska propagandasånger i landets kareokebarer.

Nordkoreanska sånger som hyllar socialismen och Kim-familjen spelas i Sydkoreas karaokebarer. Även om de inte leder till att sydkoreanerna ändrar ståndpunkt, så sjunger folk med i de klämmiga sångerna, rapporterar TT. Parlamentsledamoten Hong Moon Pyo är bekymrad:

”Dessa karaokemaskiner har makten att bryta ned vår mentalitet och våra idéer. De är som giftsvampar som kan förgifta 50 miljoner sydkoreaner,” lär han ha sagt.

Sångerna heter sådant som ”Länge leve general Kim Jong Il”, ”Ära till den Käre ledaren” och ”Leva väl i folkets paradis”. Att sjunga dessa i Sydkorea är nästan lika chockerande som Nordkoreas kärnvapenprogram, anser Hong.

Enligt en lag från 1948 är det förbjudet att sprida nordkoreansk propaganda i Sydkorea.