Nordkoreas kärnvapenprov leder till reträtt bland kinesiska investerare
Kinesiska lastbilar på väg till Nordkorea köar på Vänskapsbron över floden Yalu, som skiljer Nordkorea från Kina, i väntan på att inspekteras av paramilitära officerare i den kinesiska gränsstaden Dandong, i Liaoningprovinsen. (Foto: Cancan Chu/Getty Images)


Nordkoreas kärnvapenprov har hotat stabiliteten på den östasiatiska finansmarknaden. De kinesiska investerarna i Nordkorea är de som påverkas mest. De som skapade en investeringsvåg i Nordkorea känner nu av instabiliteten och risken förknippad med landet. Det råder panikstämning, och man förbereder att dra sig ur.

Pekingtidningen China Business rapporterade att enligt officiell kinesisk statistik har handelsvolymen mellan länderna under åren 2001 till 2005 mer än fördubblats och nått ett värde på 1,58 miljarder dollar. Tidigare i år hade Kina gjort 44 investeringar i Nordkorea, till ett värde av sammanlagt 127,22 miljoner dollar. Investeringarna skedde inom olika områden, såsom livsmedelsproduktion, elektronik, kemisk industri, medicin, belysning, klädindustri, byggmaterial, mineralhantering och transport.

I år uppmuntrade den kinesiska kommunistregimen till storskaliga investeringar i den Nordkoreanska mineralindustrin. Det stora inflödet av kinesiska affärsintressen till Nordkorea har väckt viss internationell oro. Japanska Asahi Shimbun menar att det kinesiska kommunistpartiet försöker ta ekonomisk kontroll över Nordkorea och stärka sitt inflytande i landet.

Nordkoreas kärnvapenprov den 9 oktober har emellertid förändrat läget helt. Osäkerheten på den koreanska halvön har gjort kineserna mycket oroliga. Många affärsmän har uttryckt att det är ett måste att dra sig ur, men omöjligt att ta tillbaka de investerade medlen.

Chen Xiaoyang, direktör för ett privat företag i Zhejiangprovinsen, deltog i brytning av kol i en två miljoner ton stor fyndighet i Nordkorea, och även i exporten därifrån av 20 000 ton kol per månad till Kina. Han sade att fabriken brukade vara full av människor, men att alla nu gett sig av, på grund av att man inte kan sälja. Inga köpare finns, trots att han säljer till förlustpris. Chen är redo att lämna landet. Många andra delar hans syn på läget.

Wang Jianmin, som reste till Nordkorea för tre år sedan för att investera i gruvbranschen, har återvänt till Kina. Han sade att grundvattensystemet kommer att bli allvarligt förorenat av radioaktivt material och att hela vattenförsörjningen på den koreanska halvön kommer att kontamineras. Han sade att han helst inte vill bli inblandad.

Personal på servicecentret för ekonomisk rådgivning gällande koreanska halvön i Dandong, i Liaoningprovinsen, menar att affärsmän är bekymrade över den ekonomiska påverkan som det nordkoreanska atombombsprovet har. De är både mycket upprörda och rädda; emellertid är omedelbara tillbakadraganden av större investeringar omöjliga. De mest sårbara är de som investerat i gränshandeln mellan Kina och Nordkorea.

Ett utlandshandelsbolag i Dandong, som exporterar jordbruksprodukter och mekaniska produkter till Nordkorea sedan många år tillbaka stoppade nyligen sina investeringar i landet efter provsprängningen.

Dong Longsheng, en kinesisk expert på Nordkoreafrågor, beskrev situationen som ”kaos och rädsla; utländska investeringar kommer att lämna landet som tidvatten som drar sig tillbaka.”

http://www.theepochtimes.com/news/6-10-19/47174.html