Nordkoreansk spion arresterad i Sydkorea


Sydkoreanska åklagare tillkännager att de har arresterat en nordkoreansk spion. Både spionens pass och bevis för hennes spionage, har offentliggjorts, inräknat fotoalbum, hårddisk och cd-skivor med nordkoreanska propagandasånger. En sydkoreansk, militärinformatör arresterades samtidigt anklagad för att ha samarbetat med kvinnan.

Påföljande morgon kallade Sydkoreas försvarsminister Lee Sang-hee till ett akut möte med militära ledare med diskussioner om lämpliga motåtgärder efter arresteringarna.

Sydkoreas försvarsdepartement meddelar att ”Försvarets Vita Papper 2008” kommer att betona det fortsatta hotet från Nordkorea.  

Det är inte känt hur mycket militära hemligheter som läckt ut från den militära tjänstemannen som arresterades tillsammans med spionen, eller hur det kommer att påverka sydkoreansk militär eller nationella säkerhet.

Den 34-åriga spionen arbetar på säkerhetsministeriet vid Nordkoreas underrättelsetjänst och på statssäkerhetsdepartementet. Enligt sydkoreansk media är kvinnan släkt med Kim Yong-Nam, ledaren för Demokratiska Folkets Koreanska Republik (DFKR). Kim Yong-Nam är landets näst mäktigaste ledare.

Sydkoreanska utredare hävdar att kvinnan uppträtt som nordkoreansk flykting och använt sex som redskap för att underlätta sitt spionage. Man anser att sydkoreaner brustit i uppmärksamhet i frågor gällande Nordkorea. Under det senaste decenniet har kvinnan rest många gånger mellan Sydkorea, Kina och Japan.

Spionen hade instruerats i att samla information om Sydkoreas underrättelseaktiviteter angående Nordkorea och lurade med sig deras agenter till Kina, där hon arrangerat för dem att lönnmördas. För att hon skulle lyckas genomföra lönnmorden försåg Nordkoreas underättelsetjänst henne med giftiga droger och kanyler. 

Den sydkoreanska nyhetstidningen Chosun Daily kommenterade Sydkoreas ”Solskenspolitik” det senaste decenniet, som de hävdar har försvagat och förlamat landets säkerhetsverktyg. 
”Händelsen har blottlagt det faktum att det sydkoreanska samhället helt har förlorat den nödvändiga uppmärksamheten på grund av den fredliga atmosfären mellan nord och syd.”

Det rapporteras att spionens aktiviteter verkat misstänkta, från det att hon började infiltrera Sydkorea i oktober 2001 tills den nationella underättelsetjänsten påbörjade den hemliga utredningen av henne i maj 2005. Trots detta hade ingen rapporterat henne till myndigheterna och man lät inte heller övervaka henne. Till råga på allt var kvinnans spionage koncentrerat på den sydkoreanska militären, vilket visar det allvarliga i händelsen.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/south-korean-military-compromised-by-spy-3574.html