Nordkorea varnas av Obama angående missiluppskjutning
President Barack Obama tittar den 25 mars mot Nordkorea från observationsplatsen Ouellette i den demilitariserade zonen i byn Panmunjom där man skiljer på de båda koreanska staterna. (Foto: Yonhap News via /Getty Images)


President Obama talade vid Nordkoreas gräns och sade till den motsträviga nationen att det gjorde sig själv en björntjänst genom att hota skjuta upp långdistansmissiler nästa månad.

”Nordkorea kommer inte att uppnå något genom hot eller provokationer”, sade Obama, enligt en utskrift av hans tal.

Obama sade att Pyongyang riskerar att isolera sig ännu mer från resten av världen genom att avfyra långdistansraketen, som enligt Nordkorea skulle sätta en satellit i omloppsbana för att markera 100-årsdagen av landets grundare, Kim Il-Sung.

Nordkorea hade bara en vecka innan kommit överens om att avbryta provskjutning med långdistansmissiler och kärnvapenprov i utbyte mot 240 000 ton livsmedelsbistånd, som man är i desperat behov av.

Obama antydde att fler sanktioner skulle kunna införas på det fattiga kommunistlandet om man går vidare med uppskjutningen.

”Om de går vidare med uppskjutningen kommer den verkliga konsekvensen att bli att de ha missat chansen, eftersom det vi har erbjudit dem och vad vi konsekvent har erbjudit dem, är en möjlighet för dem att ta en annan väg än den de har tagit”, sade Obama.

Beslutet att avfyra långdistansraketen fördömdes också kraftigt av Japan, Sydkorea och EU.

På fredagen meddelade Japan att det skulle inrätta ett missilförsvarssystem för att eventuellt skjuta ner raketen.

Nordkorea avfyrade en testraket under 2009 som flög över södra Japan och störtade i havet, vilket ledde till att FN:s säkerhetsråd förbjöd landets robottester.

Obamas besök i Sydkorea kommer före ett toppmöte om kärnsäkerhet med ledare från över 50 länder där de kommer att diskutera frågor om Nordkoreas och Irans kärnvapenprogram.

Obama sade på söndagen att han kommer att sätta större press på Kinas ledare, Hu Jintao, för att denne ska inta en starkare hållning mot Nordkorea.

”Mitt förslag till Kina är att deras sätt att kommunicera sina synpunkter till Nordkorea borde återspegla det faktum att den strategi de har tagit under de senaste decennierna inte har lett till en grundläggande förändring i Nordkoreas beteende”, sade Obama .

Vissa analytiker har sagt att Nordkoreas raketuppskjutning, trots varningar från USA, skulle ge högre status till nya ledaren Kim Jong-Uns roll i landet. Det har förekommit rapporter om att Kim, som inte ens fyllt 30 år, är engagerad i en maktkamp för att kontrollera det fientliga och ofta hotfulla landet.

”Det är svårt att ha en uppfattning om Kim Jong-Un, delvis på grund av att situationen i Nordkorea fortfarande visar sig vara instabil”, sade Obama.

”Det är oklart exakt vem som bestämmer där och vad deras långsiktiga mål är.”

Scott A. Snyder, chef för programmet för USA-Sydkorea vid Council on Foreign Relations (CFR)kommenterade i bloggen Asia unbound: samtidigt som Washington och Seoul tycktes villiga att trycka på ”återställningsknappen” i sina relationer för en månad sedan har Pyongyang nu istället slagit på ”reprisknappen”, med hänvisning till 2009 års kontroverser kring deras tester med långdistansraketer.

Snyder är medveten om att Nordkorea står inför dilemmat av att antingen drabbas av det internationella samfundets vrede om det verkställer raketuppskjutningen eller att Kim Jong-Un förlorar internpolitisk legitimitet genom att ge vika inför påtryckningarna.

Tilläggsrapportering av Aron Lamm

Översatt från engelska


President Barack Obama anlände till Osans flygbas den 25 mars i Osan, Sydkorea, för ett internationellt toppmöte om diskussioner kring kärnsäkerhet. (Foto: Ryu Seong-Il - pool / Getty Images)

President Barack Obama anlände till Osans flygbas den 25 mars i Osan, Sydkorea, för ett internationellt toppmöte om diskussioner kring kärnsäkerhet. (Foto: Ryu Seong-Il – pool / Getty Images)