Nordkorea skjuter mot Sydkorea
Bilden, som togs av en sydkoreansk turist den 23 november 2010, visar stora rökmoln som stiger från den Sydkoreanska ön Yeunpyeong efter Nordkoreas attack. (Foto: AFP)


I dag, tisdagen den 23 november på morgonen svensk tid, blev en sydkoreansk ö beskjuten med Nordkoreanska granater. Ett 60-70 tal hus står i brand och människor flyr i fiskebåtar och gömmer sig i bunkrar. Två personer är döda och 13 skadade.

Sydkorea som haft vapenstillestånd med Nordkorea sedan 1953,  har nu höjt sin militära beredskap till den högsta möjliga.

På ön Yeonpyeong står närmare 70 hus i brand. Uppgiften om antalet granater som har träffat ön går isär, det uppges vara mellan 50 och 200 granater.

Sydkorea besvarade attacken, men när den sedan avstannade efter ungefär en timme klockan 08.20 svensk tid såg man ingen anledning att fortsätta sin eldgivning. Hade attacken från Nordkorea fortsatt längre så hade Sydkorea ökat sin eldgivning. Sydkorea skickade också stridsflygplan till halvön för överflygning.

Presidenten Lee Myung-bak har kallat till krismöte. Den sydkoreanska valutan wan sjönk efter attacken och Lee Myung-bak säger till Sky News att han vill hindra att attacken leder till en större konflikt mellan länderna.

Attacken kan vara en reaktion på en av Sydkoreas årliga krigsövningar. Just nu pågår en sådan övning i Gula havet med 70 000 soldater.