Nordkorea redo för USA-attack
Foto från maj 1992 på Yongbyon-1, Nordkoreas kärnvapenanläggning. Under sexpartsamtalen i tisdags enades ländernas representanter att Nordkorea ska stänga ner sin kärnreaktor i Yongbyon. (Foto: AFP/ Ho)


Nordkorea är redo för ett amerikanskt anfall, försäkrar statliga massmedier på Kim Jong-Ils 65-årsdag.

I huvudstaden Pyongyang dansade tusentals par till ”den käre ledarens” ära.

Ingenstans under firandet på fredagen nämndes dock det internationellt uppmärksammade avtalet som träffades i veckan där Nordkorea i princip går med på att ge upp sitt kärnvapenprogram, uppger den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Enligt sydkoreanska medier markerar Nordkorea Kim Jong-Ils födelsedag genom att ge alla medborgare en extra månads matransoner samt att behålla elströmmen påslagen i flera dagar.

I ett gratulationsbudskap till diktatorn skriver medierna att kommunistpartiet, regeringen, militären och folket har svurit att följa Kims ledning för att bygga en ”mäktig socialiststat”, rapporterade den officiella nyhetsbyrån KCNA.

”Folkarméns alla soldater och folket kommer att upprätthålla full beredskap för krig och för att handskas med USA-imperialisternas aggressionsmanövrer”, heter det.

”Om fienderna vågar tända krigets eld kommer vi att mobilisera hela vår kraftfulla stridspotential som har byggts upp i virvlarna av revolutionen Songun (armén först), skoningslöst krossa fienderna och uppnå det historiska målet – nationell återförening.”

Nordkorea har under revolutionsledaren Kim Il-Sungs son Kim Jong-Il råkat i svår fattigdom med omfattande svält. Landets ledarskikt har dock bibehållit en hög levnadsstandard.

Nordkorea, USA och fyra andra nationer enades vid sexpartssamtalen i Peking i tisdags om att Nordkorea ska få olja i utbyte mot att landet stänger sin kärnreaktor i Yongbyon. Den utlovade eftergiften har också lett till att kontakterna med det rikare Sydkorea har återupptagits. Grannen i söder har skickat omfattande matbistånd till Nordkorea sedan svält utbröt där på 1990-talet, men hjälpen avbröts då Nordkorea i somras provsköt flera robotar.