Nordkorea kan göra två kärnvapenprov till i år
Aktivister i Sydkorea eldar upp ett porträtt av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en demonstration i Seoul mot Nordkoreas kärnvapenprov den 13 februari. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)


Bara några dagar efter genomförandet av ett underjordiskt kärnvapenprov, ska Nordkorea ha sagt till den kinesiska regimen, att man har planer på att eventuellt genomföra två kärnvapenprov till innan årets slut. En annan rapport meddelade i veckan att Nordkorea kan vara på gång att bygga ut och rusta upp sin raketuppskjutningsanläggning.

En källa som känner till meddelandet till Kina sade till Reuters, att ytterligare kärnvapenprov kan åtföljas av ett nytt rakettest. I december genomförde Nordkorea en lyckad raketuppskjutning som påstods vara till för att skicka ut en satellit i rymden, ett påstående som FN:s säkerhetsråd och USA ifrågasatt.

”Allt är klart. Ett fjärde och femte kärnvapenprov och en raketuppskjutning kan genomföras snart, kanske i år”, sade källan, som ville vara anonym, till nyhetsbyrån. Nordkorea har genomfört tre kärnvapenprov sedan 2006.

Det kärnvapenprovet kommer att vara mycket större, tio kiloton TNT. Det senaste var på sex till sju kiloton.

Reuters rapport kom dagen efter att amerikanska experter sagt att Nordkorea förbättrar en av sina avfyrningsramper, enligt 38 Norths webbsida, som analyserar utvecklingen i det isolerade landet. Det sägs att betydande framsteg har gjorts sedan slutet av oktober 2012.

”Kommersiella satellitbilder från januari i år, bekräftar att det förekommer verksamhet på den gamla avfyrningsplatsen. Även om det är för tidigt att dra några slutsatser utan nyare bilder, har pressen spekulerat i om Nordkorea planerar att genomföra den första uppskjutningen av en Musudan, medeldistansraket, eller KN-08, långdistansraket, båda är mobila missiler”, skriver webbsidan.

Det är också möjligt att Pyongyang iordningställer en ny uppskjutning av en Unha-3 raket, samma typ som sköts upp i december, säger 38 North, som är det amerikansk-koreanska institutet vid John Hopkins School of Advanced International Studies i Baltimore.

”Bilderna på den nya startplattan och omgivande byggnader, indikerar att Pyongyang kommer att kunna testa raketer som är tre eller fyra gånger större än Unharaketen när konstruktionen är klar, kanske under 2016”, skriver webbsidan.

Översatt från engelska.