Nordkorea hotar USA med kärnvapenattack
Nordkoreas valuta. Hur utgången av de senaste FN-sanktionerna blir beror till stor del på Kinas samarbete. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Det nordkoreanska utrikesministeriet hotade på torsdagen med en kärnvapenattack mot USA i förebyggande syfte, efter tillkännagivandet om ökade FN-sanktioner mot Nordkorea. Kommentarerna som fördes fram av Korean New Service (KNS), kallar den amerikanska politiken ”nukleär utpressning” och försvarade Nordkoreas rätt att ”fortsätta stärka sin kärnvapenkapacitet.”

Sanktionerna infördes som ett svar på Nordkoreas senaste omgång kärnvapenprov som inleddes den 12 februari.

FN:s sanktioner riktar sig emot nordkoreanska personer och företag vars arbete är knutet till det kärntekniska programmet. Dessa inkluderar Korea Mining Development Trading Corporation (KOMID), Second Academy of Natural Sciences, statliga myndigheter som ansvarar för kärnforskning och en tjänsteman vid Tanchon Commercial Bank, som finansierar försäljning av vapen, enligt Reuters.

Korea Complex
Equipment Import Corporation och dotterbolaget till det redan svartlistade företaget Korea Ryonbong General Corporation är också inkluderade i sanktionerna.

Även om det anses vara en av de hårdaste sanktioner som hittills utfärdats, beror utgången till stor del på Kinas samarbete eftersom Nordkoreas huvudsakliga exportvara är mineraler till Kina, enligt Japan Times.

Det är inte första gången hetsiga och konfronterande kommentarer har kommit från Pyongyang, men spänningarna har ökat drastiskt efter tillkännagivandet om fler sanktioner.

Fastän arbetet
med utvecklingen av kärnvapenprogrammet fortsätter anser många att de senaste uttalandena är tomma hot. Pyongyang hävdar att de har kärnvapenmissiler som kan nå USA men de flesta bedömarna anser det vara osannolikt

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/north-korea-threatens-nuclear-attack-after-un-sanctions-358388.html