Nordkorea hotar med kärnvapen
Nordkorea hotar återigen med kärnvapen. På tisdagen meddelade man att kärnreaktorn i Yongbyon nu kan producera plutonium till kärnstridsspetsar. Landets ledare Kim Jong-un inspekterar Folkets armé. Foto: KNS/AFP/Getty Image


Nu skramlar Nordkorea återigen med kärnvapenhot. Regimen påstår att man snart kan producera bättre atombomber än någonsin tidigare.

På tisdagen tillkännagav Nordkorea att kärnreaktorn i Yongbyon åter har tagits i drift och kan producera plutonium, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

– Om USA och andra fientliga krafter ihärdigt fortsätter att driva sin hänsynslösa politik…så är Nordkorea fullt redo att ta itu med dem med kärnvapen när som helst, säger chefen för landets atomenergiinstitut i en intervju med nyhetsbyrån.

Reaktorn som stängdes 2007 har rustats sedan 2013 och nu kommer landet att kunna producera plutonium som kan användas vid en eventuell amerikansk aggression, rapporterar TT.

Nordkorea har under lång tid försökt utveckla långväga missiler med kärnstridsspetsar som kan nå det amerikanska fastlandet, skriver nyhetsbyrån AP. Några analytiker tror att tisdagens tillkännagivande kan förebåda ett fjärde kärnvapenprov.

Nordkorea har antytt att man kommer att skjuta av en raket för att högtidlighålla en stor politisk händelse. Troligen är det 70-årsjubileet av kommunistpartiet i Nordkorea den 10 oktober.

Sydkorea och USA varnar nu Nordkorea att en raketuppskjutning kommer att betraktas som en allvarlig provokation.

– Det är ett militärt hot och ett klart brott mot FN:s resolution som fördömer alla aktiviteter med ballistisk robotteknologi, säger Kim Min-Seok, talesperson för det sydkoreanska försvarsdepartementet, rapporterar TT.