Nordkorea avbryter atomarbete
Öppningsceremonin för sexpartsamtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram. (Foto: AFP/ Andrew Wong)


Nordkorea avbryter inom två månader arbetet i sina två huvudanläggningar för atomkraft enligt ett avtalsförslag. I gengäld får landet tillgång till andra energikällor.

Den andra dagens förhandlingar tycktes kunna bli framgångsrika i att förmå nordkoreanerna att avbryta sitt arbeta på att skaffa atomvapen. Ett avtalsförslag mejslades ut under samtalen i Peking mellan de sex länderna Nord- och Sydkorea, Japan, Kina, Ryssland och USA.

Sändebuden i Peking vägrade bekräfta uppgifterna men sade att förslaget väckt hopp om att Pyongyang kan inleda en vapennedrustning – mindre än fyra månader efter det att omvärlden chockats av den första provsprängningen av en kärnladdning i Nordkorea.

Det ursprungliga avtalsförslaget från Kina cirkulerade mellan förhandlarna under fredagen. Det är det första konkreta i sitt slag för att driva förhandlingarna framåt, sedan samtalen inleddes för fyra år sedan mellan de sex länderna. Samtalen har pågått till och från medan nordkoreanerna själva tidvis har lämnat förhandlingsbordet.

Det är ett ”mycket tufft första steg”på vägen att övertyga nordkoreanerna om att ge upp sina atomambitioner, sade USA:s sändebud Christopher Hill om avtalsförslaget.