”Nog årets ultimata grabbfilm”
Regissören Justin Lin anländer till den brittiska premiären av hans senaste film Fast and Furious (Foto: AFP/Max Nash)


  • Titel: Fast and Furious
  • Produktionsår: 2009
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Justin Lin
  • Medverkande: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, John Ortiz, Michelle Rodriguez m fl.
  • Kommer ut: 090916

För förvirrade läsare kan jag klargöra att detta alltså är den fjärde filmen i serien om killarna och tjejerna som kör bil jättefort. Och för första gången sedan filmserien startade för åtta år sedan, med “The Fast and the Furious” (Rob Cohen, USA/Tyskland, 2001), är Vin Diesel tillbaka i huvudrollen som Dominic Toretto.

Diesel blev faktiskt tillfrågad om han ville vara med i den första uppföljaren, “2 Fast 2 Furious” (John Singleton, USA/Tyskland, 2003). Men eftersom han var hett efterfrågad just då, tackade han nej. Är det då ett tecken på att denna film har ett så bra manus att Diesel bara inte kunde tacka nej denna gång? Nej. Jag skulle snarare säga att Diesel ville få lite klirr i kassan. För han har ju fattat ett par tvivelaktiga beslut angående sin karriär under de senaste åtta åren. Kommer någon till exempel ihåg “The Pacifier” (Adam Shankman, Kanada/USA, 2005)? Nej, precis.

“Fast and Furious” är en typisk popcorn-rulle. Det är många scener där bilar kör jättefort och minst lika många med repliker som: “En riktig förare vet precis vad som finns i hans bil”. Men sen försöker inte regissör Lin göra filmen till något annat än en popcorn-rulle med snabba bilar och machorepliker. Vilket gör att i alla fall scenerna med bilarna är spännande. Som när Toretto och Brian O’Conner (Walker) får i uppdrag att köra till en GPS-punkt och tillbaka till start. I rusningstrafik.

Filmens absolut bästa komponent är fotot, som är riktigt snygg. Detta är inte särskilt förvånande. Eftersom filmen handlar om bilkörning, måste den vara visuellt begåvad. Dessvärre tror jag att filmen kommer att tappa en stor del av sin visuella effekt i övergången från den stora bioduken till den mindre tv-skärmen. Men vill man se en film med biljakter, bilrace, tjejer på bilar och killar som säger tuffa saker i närheten av bilar, är detta definitivt en film man kommer att tycka om. Men det kanske inte är en film man sätter i dvd-spelaren när man ska mysa med tjejen i soffan. Eller ha en filmkväll med familjen. Eller om man ska göra något som inte är grabbrelaterat. För detta är nog årets ultimata grabbfilm.

Filmvetaren Andreas Ziegler skriver om nytt på bio och dvd för Epoch Times Sverige.