Nobelpristagare: “Musiken var underbar”
Professor Robert Engle såg Shen Yun Performing Arts i San Diego. (Foto: Jim Li/Epoch Times)


Professor Robert Engle besökte den tredje och sista av Shen Yun Performing Arts föreställningar vid San Diego Civic Theatre, torsdagen den 15:e juli.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts mål är att återuppliva Kinas sanna femtusenåriga konstnärliga tradition. Gruppen vill föra fram ett nytt perspektiv på traditionell kinesisk kultur samtidigt som de erbjuder en upplevelse av inspirerande skönhet. De visar klassisk kinesisk dans, musik och sång, med originaldräkter och en konstnärlig, digital bakgrund.

Robert Engle fick Nobelpriset i ekonomi 2003 för sina metoder att analysera ekonomiska tidsserier med tidsvarierande volatilitet (ARCH). För närvarande undervisar han vid New York University.

– Jag tycker det är jättebra. Jag tycker mycket om kinesisk musik och dans och det här är ett fint prov på det.

– Mycket intressant, sade han i pausen.

Koreografin till alla dansnummer har gjorts till originalmusik, som framförs live av Shen Yuns egen orkester. Att blanda instrument både från väst och från Kina som den här orkestern gör är unikt.

– Musiken var underbar, jag tyckte väldigt mycket om den, sade han.

Dessutom ges musikframträdanden mellan dansnumren, med två stycken av bel cantosångare, som sjunger på kinesiska men med översättningar på duken, samt ett instrumentalt solonummer med erhun, ett tvåsträngat kinesiskt stråkinstrument.

– Dansarna var mycket bra, kommenterade han. De flesta föreställningar jag ser i New York är amerikanska, inte kinesiska föreställningar. Balett, opera… så det här är helt annorlunda. Det är mycket fint.

Det var “estetiskt mycket fint”, sade Engle.

Raportering av Jim Li och NTDTV.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39293/