Njurstensoperation blev njurborttagning i Kina
32-åriga Wei Jianmin ligger i sängen på Guangsheng-sjukhuset i Shenzhen i Guangdongprovinsen, södra Kina den 25 augusti. Ett kvitto visar att hon skulle betala 800 yuan (ungefär lika mycket i kronor) för avlägsnandet av njursten. Men Weis vänstra njure togs bort under operationen, och hon fick ingen tydlig förklaring av läkare. (Skärmdump från Yangcheng Evening News)


En kinesisk kvinna i staden Shenzhen lade nyligen in sig på sjukhuset för vad hon trodde var en liten njurstensoperation. Under operationen sade dock läkarna till henne att hennes vänstra njure måste tas bort för att hon skulle överleva. När hon ville ha en förklaring på vad som pågick, fick hon enligt uppgift höra att "vi ska kompensera dig så mycket som behövs".

32-åriga Wei Jianmin fick diagnosen njursten den 24 augusti på Guangshengs sjukhus i Shenzhen, enligt statliga Yangcheng Evening News. Efter att ha fått höra av en läkare att njurstensoperationen skulle vara ett okomplicerat ingrepp och bara kosta 800 yuan (ungefär lika mycket i kronor), valde hon att göra det genast.

Klockan 14 samma dag låg hon på operation.

Hon vaknade upp ur narkosen runt klockan 19, fortfarande liggande på operationsbordet. Vid klockan 21 kom en grupp läkare och sjuksköterskor in och tog ett blodprov. De kom sedan tillbaka och sade att de behövde ta ut hennes vänstra njure.

"Läkaren sade till mig att det var nödvändigt att ta bort njuren, annars skulle jag inte överleva natten," berättade Wei i intervjuer i kinesisk press.

Läkarna insisterade, och Wei förmåddes underteckna ett medgivande om att ta ut njuren, trots att hon upprepade gånger bad om en remiss, enligt reportaget.

När Weis familj hörde om vad som hände blev de förvirrade och arga. De åkte till sjukhuset dagen därpå och krävde en förklaring.

Sjukhuset gav dem inga uppgifter utan sade bara att beslutet fattats efter expertkonsultation. "Sjukhuset sade till oss inte göra något väsen av det och inte ställa till problem. De skulle kompensera oss så mycket som var nödvändigt”, sade Weis pojkvän, Pan, till reportern.

Weis operation var tänkt att vara ett minimalt ingrepp som går snabbt och enkelt, och medför mycket liten risk. Inte ens en misslyckad operation skulle göra det nödvändigt att ta bort njuren, sade en expert till Yangcheng Evening News.

Wei var tydligen oroad över att hon hade blivit offer för illegal organhandel, och frågade vad sjukhuset gjorde med hennes njure efter att de tagit bort den. De sade att den hade skickats för undersökning någonstans i Guangzhouprovinsen. Ingen ytterligare information lämnades.

Den lokala polisen har inte kommenterat händelsen; Yangcheng Evening News sade att man fortsätter att bevaka saken.

Illegal organskörd och handel har pågått i årtionden i Kina, först med avrättade fångar, sedan med uiguriska muslimska fångar på 1990-talet, och senare med fängslade Falun Gong-utövare med början runt år 2000, efter att förföljelsen av den andliga metoden började 1999, enligt nyligen publicerad forskning.

Gäng som sysslat med organhandel i liten skala har också agerat runtom i Kina, och dessa kriminella gäng sprängs under stor bevakning av statlig press, men man uppmärksammar aldrig statligt organiserad organstöld.