Nioårig kinesisk pojke besteg Afrikas högsta berg


Den 22 februari besteg ett team med vuxna och två grundskoleelever toppen av Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Nioårige Zhang Muyuan blev den yngsta personen som någonsin bestigit berget. Att Zhang ljugit om sin ålder väckte dock upprörda känslor.

Enligt ett reportage i New Beijing Newspaper den 27 februari nådde elvaårige Zhang Muyao, hans nioårige bror Zhang Muyuan och de vuxna medlemmarna av teamet allihop toppen på det 5 895 meter höga berget. Zhangs bedrift överträffade därmed den tolvårige amerikanske pojke som hade det gamla rekordet.

Innan detta hade bröderna Zhang slagit ett annat ”yngsta klättrare”-rekord när de lyckades bestiga den 5 025 meter höga bergstoppen Siguniang i Sichuanprovinsen i Kina. Elvaårige Zhang Muyao sade att de hade tränat upp sin klättringsskicklighet på is och hård snö. Deras nästa mål är Peak Jaya, Oceaniens högsta topp.

Tanzanias bergsklättringsdepartement står för de riktlinjer och regler som finns för att skydda klättrarna som försöker bestiga Kilimanjaro. Enligt dessa riktlinjer får inte barn under 10 år försöka bestiga berget. Minimiåldern finns där för att skydda barns säkerhet. Nioårige Zhang fyller inte tio förrän i april i år. Han ljög alltså när han angav sin ålder vid registreringen inför klättringen.

Zhang berättade för reportrarna att han, efter att han lyckats nå toppen, halkade och var nära ett dödligt fall. Lyckligtvis räddades han av äldre medlemmar av teamet. Människor i Kina har kritiserat hans lögn om sin ålder mycket, eftersom man menar att hans liv satts på spel. Lin Weiping, lärare i Zhejiangprovinsen, skrev ett brev som publicerades i Yangtse Evening Post, där han ifrågasatte vem som var ytterst ansvarig om Zhang hade dött under klättringen och även vem som egentligen var ytterst ansvarig för den felaktiga åldersangivelse som Zhang givit för att få klättra.

Översatt från engelska.

Originalartikel på kinesiska.