Nio bomber skakade Bangkok - tre döda
BANGKOK: Personal från en thailändsk bombgruppsenhet inspekterar förstörelsen vid en busshållplats nära Victory Monumentet i Bangkok. Förstörelsen orsakades av en bombexplosion strax innan nyårsfirandet den 31 december. (STR/AFP/Getty Images)


BANGKOK– Minst sex bomber exploderade strax efter varandra i en uppenbart samordnad attack på nyårsafton i Bangkok. Tre personer dödades och minst 30 skadades, däribland 9 utlänningar. Strax före midnatt sprängdes ytterligare tre bomber i Pratunam, ett av Bangkoks mest turisttäta områden då flera utlänningar skadades.

Under den tidiga kvällen, då nyårsfirandet precis börjat, sprängdes den första gruppen bomber i områden med stora folkmassor. En person dödades vid Victory Monument där en bomb förstörde flera busshållplatser. Det tredje dödsfallet inträffade i Klong Toey-området, där en bomb placerats i en soptunna. En tionde bomb hittades gömd på en hotelltoalett, men upptäcktes innan den hann explodera.  

Alla de stora varuhusen stängdes strax efter attentaten. Nära platsen där två av de senare bomberna exploderade, Central World Plaza, hade Bangkoks guvernör Apirak Kosayothin personligen bett folkmassorna, som samlats för att ringa in det nya året att skingras. Den årliga ritualen för nyårsallmosor vid Grand Palace ställdes även in av stadens myndigheter.

Lau Hong Chang, 44 år, var ute och handlade på den fullpackade Klong Toey-marknaden, nära platsen där ett av dödsfallen inträffade.

 ”Det utlöstes inget större kaos. När jag hörde bomben, tyckte jag att det lät underligt och jag tittade på folket som stod där för att försöka få reda på vad som hänt,” sade Lau. ”Alla försökte få reda på varifrån ljudet kom.”  

Feng Jian, 40 år, kom till explosionens epicentrum bara fem minuter efter att bomben exploderat. ”Det jag såg var hemskt. ”Det var blod överallt,” sade Feng som beräknade att ungefär åtta personer hade skadats, däribland en 13-årig pojke. ”De nedre delarna av hans ben var skadade… hans tillstånd var allvarligt.”

”En motorcykel låg på marken, fullständigt förstörd. Efter att ha sett allt detta mådde jag illa och gick omedelbart därifrån,” sade Feng.

Talesmannen för polismyndigheten uppmanade de thailändska medborgarna, ”att inte vara rädda, men mer försiktiga.”

Den thailändske kungen Bhumipol Adulyadej gav en kort nyårsvälsignelse till sitt land, vilken cirkulerades bland människor via textmeddelanden i mobiltelefoner. Han önskade att alla skulle ha modet att utveckla den thailändska nationen.

”Flera bomber har exploderat i Bangkok, bevaka nyheterna, var ytterst försiktiga, undvik folksamlingar och minimera onödigt resande tills situationen normaliserats,” sades det i ett textmeddelande från den kanadensiska ambassaden i Bangkok.

Än så länge har ingen grupp tagit på sig ansvaret för attackerna.

Enligt en källa från regeringsbyggnaden i Bangkok var bombningarna troligtvis organiserade av supportrar för den nyligen avsatta regeringen, skrev tidningen The Nation Daily.

”Baserat på våra rapporter från underrättelseavdelningen är detta ett verk av en grupp som kommer att dra politiska fördelar av händelserna,” sa premiärminister Surayud Chulanont.

Talesmannen för det thailändska partiet Thai Rak Thai, Chatuphon Promphan nekade till anklagelserna.

En annan möjlighet är att muslimska separatister är ansvariga för dåden. Under de senaste 24 månaderna har våldet pågått i de tre muslimskt dominerade sydligaste provinserna i Thailand.

På mer än ett ställe har vittnen emellertid berättat för polisen att vad de sett förefallit vara handgranater som släppts före explosionerna. Granater har inte varit karaktäristiska för de andra bombattackerna i södra Thailand.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/6-12-31/49933.html

  


BANGKOK: En omkullvräkt motorcykel och blodstänk ligger kvar på trottoaren, då en thailändsk polisman inspekterar skadorna från en bombexplosion vid Klong Toey marknaden på nyårsafton. Minst 30 personer skadades och tre dödades när nio bomber sprängdes runtom i Thailands huvudstad, inom loppet av 90 minuter. (AFP/AFP/Getty Images)

BANGKOK: En omkullvräkt motorcykel och blodstänk ligger kvar på trottoaren, då en thailändsk polisman inspekterar skadorna från en bombexplosion vid Klong Toey marknaden på nyårsafton. Minst 30 personer skadades och tre dödades när nio bomber sprängdes runtom i Thailands huvudstad, inom loppet av 90 minuter. (AFP/AFP/Getty Images)


En turist får hjälp av ambulanspersonal efter att ha blivit skadad i en bombexplosion i Bangkok under nyårsnatten. (Foto: AFP)

En turist får hjälp av ambulanspersonal efter att ha blivit skadad i en bombexplosion i Bangkok under nyårsnatten. (Foto: AFP)