Nikolic och Tadic gick vidare i Serbiens presidentval
Den västvänlige nuvarande presidenten Boris Tadic talar på en presskonferens i Belgrad efter söndagens val. Det preliminära resultatet visar att nationalisten Tomislav Nikolic fick mer än 39 procent av rösterna och han ska i nästa omgång möta Tadic som fick 35 procent. (Foto: AFP/Andrej Isakovic)


Tomislav Nikolic från radikalpartiet och nuvarande presidenten Boris Tadic kommer att gå vidare från söndagens presidentval i Serbien.

Nationalisten Nikolic fick 39,4 procent medan Tadic fick 35,4 procent av rösterna enligt preliminära resultat publicerade av Cesid, organisationen för politisk forskning och valövervakning.

Serbien är i dag tyngt av förre detta presidenten Milosevics kriminella gärningar och den självstyrande provinsen Kosovos strävan att blir självständigt.

Landet står inför två svåra situationer. Kosovo är inom kort på väg att bryta sig loss från Serbien, och rättegången mot Ratko Mladic and Radovan Karadzic på FN:s krigstribunal är en politisk börda för landet.

Den serbiska regeringen är uppdelad i en västvänlig och en nationalistisk falang. Regeringens sammansättning, misstroende bland medlemmarna och den nationalistiska majoriteten kan tvinga in landet på en väg mot större isolering uppger ICG, den internationella organisationen för övervakning och förebyggande av konflikter

EU är angeläget om att knyta närmare kontakter med Serbien. Dialog om att ta bort visumtvång för serbiska medborgare har inletts, vilket har mottagits väl i Serbien. Det finns ett allmänt intresse för närmare samarbete med EU, men frågan om Kosovo väcker känslofyllda diskussioner.

Tadic som är mer reformvänlig förespråkar bättre förbindelser med EU, medan Nikolic förespråkar starkare band med Ryssland och Kina.

De två kandidaterna möts igen i nästa omgång den 3 februari.