New Yorks centralstation Grand Central och Mozart
Statyer av Herkules, Minerva och Merkurius på toppen av fasaden till Grand Central Terminal i New York, den 15 maj, 2015. (Foto: Bill Cox / Epoch Times)


Den vackraste Beaux-Art-arkitekturen och ett historiskt landmärke i New York är Grand Central Terminal. I år hade jag i början av sommaren äntligen möjlighet att besöka Grand Central vid mitt fjärde besök i staden.

En artikel om kraften hos den klassiska musiken motiverade mig att besöka Grand Central. I artikeln skrevs: När den förre åklagaren Rudy Giuliani blev borgmästare i New York på 1990-talet, frodades brottsligheten på Grand Central. Giuliani justerade bakgrundsmusiken och använde högkvalitativ ljudutrustning för att spela Mozarts klassiska musik hela dagarna. Resultatet blev att brottsligheten minskade avsevärt med 33 procent!

Med ett sådant kreativt sätt att lösa det knepiga problemet med den höga brottsligheten anser jag att Giuliani måste ha varit en klok borgmästare och en älskare av klassisk musik. Jag älskar också Mozarts musik, vars milda och rörande melodier tycks beröra djupet av ens själ.


Grand Central Terminal förbereder sig att stänga på grund av en snöstorm i New York den 26 januari 2015. (Foto: Amir Talai / Epoch Times)

Grand Central Terminal förbereder sig att stänga på grund av en snöstorm i New York den 26 januari 2015. (Foto: Amir Talai / Epoch Times)

Jag undrar om Grand Central fortfarande spelar Mozarts musik. Tyvärr hörde jag inte Mozart spelas den dagen.  Jag var lite överväldigad när jag stod i den magnifika centralhallen och glömde att gå till informationsdisken under den fyrsidiga klockan för att ställa frågan.

Grand Central Terminal öppnades år 1913 och finns på Manhattan. Det är den största järnvägsstationen i världen med 44 plattformar och över 100 spårnummer.


Grand Central Terminal i New York den 15 maj 2015. (Foto: Bill Cox / Epoch Times)

Grand Central Terminal i New York den 15 maj 2015. (Foto: Bill Cox / Epoch Times)

Den är också en av de mest trafikerade järnvägsstationerna i världen och betjänar över 200 000 passagerare varje dag.

Den majestätiska byggnaden närapå revs på 1960-talet men med hjälp av dåtidens första dam i USA, Jacqueline Kennedy, utsåg den till ett historiskt amerikanskt landmärke.

Åsikter som uttrycks i artikeln är författarens/författarnas åsikter och återspeglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Epoch Times.

Översatt från engelska.