New Yorkbor känner press att backa upp John Liu i borgmästarvalet
John Liu ställde sig bakom upprorsmakarna i Flushing, New York 2008. (Foto: Epoch Times)


I Amerika får man rösträtt med medborgarskapet och man får rösta på vilken kandidat man vill. Men för kinesiska invandrare känns det som röstningen har band knutna till Kina.

Ledare bland New Yorks kinesiska grupper talar om att de tvingas stödja John Lius borgmästarkampanj trots att de föredrar andra kandidater.

En lokal ledare, som vill vara anonym av rädsla för repressalier, sade att det starka stödet för Liu av kinesiskspråkiga media, som styrs eller påverkas av regimen i Kina, har gjort det farligt att offentligt stödja en annan kandidat.

Kinesiska New Yorkbor är starkt beroende av kinesiskspråkiga tidningar för nyheter och information. Med undantag för den kinesiskspråkiga upplagan av Epoch Times, har dessa tidningar gett Liu strålande omdömen trots att Lius kampanjfinanser är under federal utredning sedan 2009.

”Om man läser engelskspråkiga medier tror man inte att John Liu har någon chans. Men om man läser de kinesiska medierna, särskilt World Journal, låter det som att han nästan har vunnit borgmästarvalet”, sade den lokala ledaren.

World Journal, baserat i Taiwan med kontor i New York är en av de kinesiskspråkiga tidningar i USA som direkt eller indirekt kontrolleras av regimen i Kina, enligt en rapport från Jamestown Foundations China Brief.

Den 4 april besökte Liu World Journals huvudkontor, skakade hand och tog bilder tillsammans med koncernchefen, chefredaktören och vicechefredaktören. Liu prisade World Journals personal för deras täckning av en tidigare borgmästardebatt och för att de uppmuntrar sina läsare att rösta på asiatiska kandidater.

Li Fengzhi, tidigare underrättelseofficer i det kinesiska kommunistpartiets Ministerium för statens säkerhet, sade att politiker som får stor publicitet i det kinesiska kommunistpartiets officiella medier ofta står nära regimen privat eller har fostrats av regimen.

”KKP (Det Kinesiska kommunistpartiet) främjar eller smutskastar inte någon utan anledning. Detta är ett enkelt sätt att berätta vilka KKP:s vänner är”, sade Li i en tidigare intervju.

Mediernas stöd för Liu gör det svårt att tala ut, enligt Jason Ma, Kinakommentator på New Tang Dynasty TV. ”Om de vet att John Liu föredras av den kinesiska regimen men skulle vilja stödja någon som inte stöds av regimen, kan de känna att de går emot den kinesiska regimens vilja.”

Det kinesiska samhället har ett stödsystem baserat på hemstäder som går tillbaka till när de första kineserna immigrerade till Amerika. Hemstadsorganisationerna har ett inbyggt nätverk med sociala och affärsmässiga kontakter som kan hjälpa invandrarna att få jobb, hitta bostad, och acklimatisera sig till ett nytt hemland.

När hemstadsorganisationerna började fokusera mer på affärsverksamhet, började den kinesiska regimen att skärpa sin kontroll av dem.

”Den kinesiska regimen ser hemstadsorganisationerna som en länk att främja sin ideologi i det kinesiska samhället utomlands”, sade Ma.

Han sade att många av ledarna i hemstadsorganisationerna har affärsintressen i Kina. Om de stöder den kinesiska regimens dagordning får de fördelar, såsom billigare mark, eller mark i ett visst område som är svårt att få.

”Det är ömsesidigt. Du hjälper mig att marknadsföra min agenda och då får du en förmån. Om den kinesiska regeringen föredrar John Liu och du inte stöder John Liu, då du kan få problem”, sade Ma.

Problemet kan bli i form av skatteproblem eller problem med att importera och exportera varor till och från Kina.

”Om de är under någon form av påtryckning är det definitivt inte från USA, det är utifrån, från den kinesiska regimen”, sade Ma.

Trots påtryckningarna sade en annan samfällighetsledare att han tror att Liu kommer att förlora valet.

”Även om alla kineser i New York står bakom honom kan han inte vinna valet. Han är inte kvalificerad, varken i omröstningen, insamling av medel eller ur andra aspekter”, sade han.

Översatt från engelska.