Nervceller agerar som i ett socialt nätverk
Nervceller eller neuroner som de på bilden formar kommunikationssystem som fungerar likt sociala nätverk. (Foto:AFP/Getty Images)


Enligt en studie som publicerades förra månaden i den vetenskapliga tidskriften Life Science har en grupp forskare från flera amerikanska och tyska forskningscenter i ett experiment visat att en population av neuroner i våra hjärnor agerar som medlemmar i ett socialt nätverk, ungefär som Facebook.

Nervceller i neocortex som ligger i den yttersta delen av hjärnbarken i hjärnan agerar som om de kommunicerade på Facebook. Den här regionen utför funktioner som medvetna tankar, språk, känsloförnimmelser, motoriska funktioner och spatial förmåga. Neocortex är sammansatt av miljarder nervceller.

Alison Barth, forskare på Carnegie Mellon University i Pennsylvania, förklarar att forskarlaget placerade en fluorescerande markör i en gen som har ett samband med aktiviteter i nervcellerna hos möss, så att nervcellen lyste när den aktiverades, enligt tidskriften Life Science.

Forskarna kunde således bekräfta att neuronerna faktiskt korresponderar mot den här genen, det vill säga att den här metoden fungerade. De isolerade sedan de aktiva och inaktiva neuronerna genom att använda simuleringstekniker och spelade in aktiviteten.

– Det är som Facebook. De flesta av våra vänner lägger inte ut så mycket. Men det finns en liten andel av era vänner på Facebook som uppdaterar sin status och sin webbsida ofta. De här människorna får sannolikt kontakt med fler vänner, så medan de utbyter information får [de] också ta emot mer information från sitt omfattande nätverk, som också innefattar andra aktiva deltagare, sade Barth.

Genom dessa upptäckter kan forskarna nu avgöra vad som får vissa hjärnceller att vara mer aktiva och hur stabil deras aktivitet är. Forskare på universitetet Carnegie Mellon planerar att studera de här neuronerna för att se vilken roll de spelar i inlärningsprocessen.

Forskningsteamet i den här studien bestod av Allison L. Barth, Lina Yassin, Brett L. Benedetti, och A. Ying Wen (på Department of Biological Sciences and Center for the Neural Basis of Cognition vid Carnegie Mellon University, Pennsylvania), Jean-Sébastien Jouhanneau och James F.A. Poulet (Avdelningen för neurovetenskap vid Center for Molecular Medicine Max Delbrück and Neuroscience Research Center på Charité Medical University, i Berlin, Germany).

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49769/