Nej från Jämtin och Wallström


Två av huvudkandidaterna till att bli ny socialdemokratisk partiledare lämnade besked i dag.

– Vi vill inte, sade Carin Jämtin och Margot Wallström – igen.

Pär Nuder får inte ens stöd i det egna distriktet.

Den allra populäraste kandidaten, EU-kommissionären Margot Wallström har länge sagt nej. Men partifolket tror inte på när ledande företrädare säger nej.

Så därför har Margot Wallström även sagt nej till valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén. För säkerhets skull upprepar hon det i partitidningen Aktuellt i politiken.

– För mig är det samma besked hon givit hela hösten och som många inte velat höra, säger Lena Hjelm-Wallén till TT.

Så då är Margot Wallström borta ur leken? Nja, så enkelt är det inte.

– Jag är väldigt tydlig med att skilja på rollerna, som kollega och vän till Margot och som ordförande i valberedningen. Det är först när valberedningen ställer frågan som man kan ge besked, och vi kommer att vilja träffa Margot Wallström, säger Hjelm-Wallén.

Fortsättning följer alltså med Margot Wallström.

En annan av favoriterna, oppositionsborgarrådet i Stockholm Carin Jämtin, tackade också för sig på måndagen, vad det nu är värt. Det skedde vid en presskonferens med ordförande i Stockholms arbetarkommun Bosse Ringholm. Han inledde med att berätta att Jämtin tillsammans med Wallström och Mona Sahlin är de tre personer som fått starkast stöd i arbetarkommunen.

– Vi kommer därför att nämna de tre namnen utan rangordning för valberedningen, sade Ringholm.

Sedan gav han ordet till Carin Jämtin – som berättade att hon inte vill.

– Jag är oppositionsborgarråd i Stockholm och det vill jag fortsätta med i fyra år till, sade hon.

Och valberedningens ordförande är inte alls förvånad.

– Det är inget konstigt, jag är inte ett dugg förvånad. Hon har fått ett ansvarsfullt uppdrag i Stockholm, säger Lena Hjelm-Wallén.

Återstår då att se vad beskedet blir när valberedningen formellt frågar.

Förre finansministern Pär Nuder har också funnits med i diskussionen. Förutom att han har fel kön väljer nu hans eget partidistrikt att inte föreslå honom. Stockholms län lyfter i stället fram Margot Wallström och Mona Sahlin. Pär Nuder får ett slags hedersomnämnande som viktig för framtiden.

Av de tre personer som är populärast ute i partiorganisationen är det bara Mona Sahlin som inte sagt nej. På fredag träffar distrikten valberedningen.