Nederländerna uppmanar Kina att förbättra mänskliga rättigheter
Nederländernas premiärminister Jan-Peter Balkenende uppmanade Kina att förbättra de människorättsliga villkoren för Kinas folk. (Foto: Ed Oudenaarden/AFP/Getty Images)


I ett möte i med Kinas premiärminister Wen Jiabao den 10 augusti krävde den nederländske premiärministern Jan-Peter Balkenende att de kinesiska myndigheterna ska förbättra människorättssituationen i Kina.

– Jag pekade tydligt ut människorättsfrågorna och gjorde dem medvetna om Nederländernas inställning till pressfrihet, människorättsförsvarares position och minoriteternas rättigheter, sade Balkenende i den holländska tv-stationen NOS.

Den nederländska utrikesministern Maxim Verhagen gav den 5 augusti en rapport till det nederländska parlamentet i vilken han påpekar att människorättssituationen i Kina har förvärrats istället för förbättrats på senare tid.

Premiärministern höll talet två dagar efter att den holländska journalisten Henk van der Sluis förvisats bort från ett distrikt i Peking där han tillsammans med vanliga, kinesiska medborgare avsåg att titta på OS-invigningen på tv.

Tidningen som Sluis är anställd hos rapporterar att en uniformerad man från Pekings olympiska kommitté dök upp och uppmanade honom att lämna stället redan innan han kom in i huset i fråga. Detta för att ”de inte kunde garantera hans säkerhet”.

– Det är kinesiska för ”vi tillåter dig inte att vara här”. När det kommer till det yttre är Folkrepubliken Kina ett land med oändliga möjligheter. Men bakom fasaden är den hårda verkligheten med begränsad personlig frihet, stod det att läsa i Algemeen Dagblads rapport.

Enligt tidningen har det holländska journalistförbundet gett denna kommentar:

”Detta är ett typiskt exempel på journalisternas åtdragna situation i Kina. Förhoppningsvis kommer fler journalister bli medvetna om läget i Kina.”

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/dutch-prime-minister-urges-china-improve-human-rights-2474.html