Nato stoppar förflyttning av fångar till afghanska fängelser
Afghanska fångvaktare håller vakt under ett besök av lokala och internationella medier på Pul-e Charkhi-fängelset i utkanten av Kabul den 7 mars 2010. (Foto: Massoud Hossaini / AFP / Getty Images)


Natos styrkor sade att de kommer att sluta förflyttning av fångar till några afghanska fängelser på grund av en opublicerad FN-rapport som erhållits genom BBC:s dokumentation av tortyrfall.

I rapporten konstateras att fångar i flera fängelser blir slagna, får elschocker med elektriska batonger eller tvingas utstå andra former av tortyr.

En tjänsteman inom Nato:s internationella säkerhtsstyrka ISAF (International Security and Assistance Force) berättade för nyhetsbyrån att koalitionen ”har vidtagit försiktighetsåtgärder för att stoppa överföring av fångar till vissa fängelser tills vi kan verifiera observationerna” som beskrivs i FN-rapporten.

Biträdande talesmannen för FN:s  generalsekreterare, Dan McNorton, sade att den afghanska regeringen ”tar upptäkterna på största allvar och föreslår en rad av åtgärder.”

McNorton sade att om tortyr och misshandel har förekommit i flera afghanska fängelser så ”är det inte något  allmänt eller något som regeringens politik står bakom”, enligt myndigheterna i Kabul.

BBC sade att enligt rapporten är  tortyr utbredd och de flesta av dem som hålls i fängelserna är militanta. Vissa fångar hölls fängslade utan några anklagelser mot dem.

Översatt från engelska.