Nationalmuseum: Rubenstavlan är äkta
I tisdags såldes Rubenstavlan, "Diana med sitt följe" på svensk auktion för 16,6 miljoner kronor som enligt Nationalmuseum med största sannolikhet är äkta, och därför värd mer än det dubbla. Foto:AFP/ Källa: Scanpix Sverige


Nationalmuseums expert på den holländske 1600-talsmålaren Peter Paul Rubens slår fast att den tavla som i går såldes i Uppsala med största säkerhet är målad av honom.

Den finns avbildad i ett standardverk om Rubens och på museet undrar man varför Uppsala auktionsverk inte hörde av sig före försäljningen.

Historien om Rubenstavlan i Uppsala kommer definitivt att bli en klassiker inom den svenska auktionsvärlden. Auktionskammaren bedömde att den var målad av en elev till Rubens och därför fick den utropspriset 15 000 kronor. Hakorna på de flesta inblandade föll i bottenläge när budgivningen inte stannade förrän på 16,6 miljoner kronor, en prissumma som i Sverige bara överträffats av en Strindbergsmålning i slutet av det ”galna” 1980-talet.

Frågan alla ställde efter auktionen var givetvis: Är det en äkta Rubens?

– Jag har hittat den i litteraturen nu, säger Görel Cavalli-Björkman, chef för Nationalmuseums forskningsavdelning och expert på holländskt och flamländskt 1600-talsmåleri, till TT.

Cavalli-Björkman vill inte gissa vad tavlan egentligen är värd, eftersom äkta Rubensmålningar sällan kommer ut på marknaden. Men en sak är hon säker på:

– Köparen har gjort ett fynd, det är jättespännande.

Frågan är varför inte Uppsala auktionskammare letade i facklitteraturen innan tavlan auktionerades bort. TT sökte på onsdagsförmiddagen ledningen för auktionskammaren, men den var upptagen med de pågående auktionerna.

Det var den svenske konstexperten Henry Avar, som tidigare bland annat arbetat för auktionshuset Christies, som först upptäckte att tavlan i Uppsala med största sannolikhet var en äkta Rubens.

Avar tittade närmare på auktionskammarens nätkatalog och började slå i facklitteraturen och där fanns tavlan med tillägget att den varit försvunnen sedan 1920-talet. Han kontaktade den brittiske köparen som till slut fick betala 16,6 miljoner kronor.

TT: Hur mycket är då tavlan egentligen värd?

– Det kan jag inte säga av respekt för köparen, säger Henry Avar som dock sträcker sig så långt att priset var ”mycket förmånligt”.

De senaste årens försäljningar av verk som målats av Rubens ger dock en fingervisning. Enligt Henry Avar omvärderades för ett par år sedan en mycket stor och betydelsefull tavla från att ha varit målad av en elev till att ha målats av Rubens själv och slutpriset blev 700 miljoner kronor. Samma sak hände med en mindre tavla i Paris som till slut såldes till USA för 130 miljoner.

Tavlan som såldes i Uppsala är dock en skiss som målats i samband med produktionen av en större målning.

– Nu i veckan säljer Christies en sådan oljeskiss, väldigt liten och inte speciellt bra, och den har ett utropspris på 1,2-1,6 miljoner pund (cirka 16-22 miljoner kronor). Den som gick i Uppsala är oerhört mycket bättre och det kanske ger en fingervisning, säger han till TT.