Nation under bevakning
En av Kinas offentliga kameror. (China Out /AFP)


När man kommer från Hongkong för att ta sig in i Shenzhens gränskontroll, Huanggang, Kina, möts man av dussintals övervakningskameror som hänger ner från taken. 

Går man vidare från kontrollplatsen till den närliggande busshållplatsen, bevakas man av dussintals ytterligare kameror som installerats på byggnader, bakom gatuhörn och på trafikljus. 

Hela vistelsen i Shenzhen verkar i själva verket vara bevakat av kameror vare sig man befinner sig på hotell, köpcentrum, teatrar, bussar, gatuhörn och till och med i små familjeägda butiker. 

Shenzhen, Kinas första speciella ekonomiska frizon, har åter igen blivit en experimentverkstad. Istället för att fortsätta att fokusera på den liberalekonomiska politiken har kommunistpartiet satt igång en ny våg av övervakningssystem. 

Idag bevakar 800 000 övervakningskameror Shenzhens 12 miljoner invånare, vilket motsvarar en kamera på var 15:e person. 

Enligt Shenzhens Ekonomidagblad, installeras kameror systematiskt för att bevaka staden och olika distriktsgränser, huvudvägsleder och motorvägar, tunnelbanor, myndighetsbyggnader, utbildningsinstitutioner, TV- och radiostationer, bostadsområden och andra ”kritiska” områden. Över 650 andra städer i Kina är också strikt bevakade genom regimens allseende öga. Övervakningssystemet har bemöts av kritik från vanligt enkelt folk. 

Flera fall har uppdagats där kameraövervakningen har missbrukats, vilket skapat debatt på internet om regimens överträdelse på privatlivet. 

Ett kyssande par hade fångats upp av en kamera i Shanghais tunnelbana och publicerades senare på en webbsida i januari. En trafikkamera i Shenzhen videofilmade boende varje natt och sände sedan videon live på kommunhusets webbsida. 

Innan OS 2008 gick Peking ett steg längre vad gäller övervakningen genom att installera GPS-övervakande mikrofoner i stadens 70 000 taxibilar. Mikrofonerna kan aktiveras utan chaufförens vetskap för att kunna lyssna live. Med hjälp av detta system har polis rätt att stänga av fordonets motor när som helst. 

Allt detta är en del av regeringens landsomfattande högteknologiska övervaknings- och censurprogram vars projekt har fått namnet ”Den gyllene skölden”. ”Kinas stora brandmur” på internet ingår också i detta projekt. 

Syftet med projektet är att ”integrera en gigantisk uppkopplad databas med ett allomfattande övervakningsnätverk – som innefattar tal- och ansiktsigenkänning, intern-TV, smart cards, kredituppgifter och teknologi rörande internetövervakning”, enligt en artikel av Greg Walton för Internationella centret för mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling. 

Sedan man inledde projektet 2003 har Kinas övervakningsindustri växt med 30 till 40 procent årligen, där marknaden nått 17,8 miljarder RMB (ungefär motsvarande i svenska kronor) 2007, enligt artikeln 2008 Global and China Visual Surveillance System Market Research and 2009-2013 Market Predication from China Commercial Information Net. 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25040/
http://epochtimes.com/gb/9/11/6/n2713492.htm