Nasas rymdskepp håller koll på föremål som kan hota jorden
(sdecoret/iStock)


Nasa letar ständigt efter asteroider och andra objekt som befinner sig i närheten av jorden. Enligt deras senaste rapport finns det ett par stycken som skulle kunna hota oss.

För att hitta de ”jordnära” objekten använder Nasa sitt rymdskepp NEOWISE (New-Earth Object Wide-field Survey Explorer). I deras senaste rapport nämns att 72 objekt hittats sedan 2013, varav åtta anges som potentiellt riskabla.

Asteroiderna kan när som helst förändra sina banor och påverkas av jordens dragningskraft, men upptäckterna av objekten ger ändå Nasa ett försprång i att bedöma de potentiella riskerna innan de blir verkligt livshotande.

– NEOWISE upptäcker stora, mörka objekt nära jorden och är ett komplement till vårt nätverk av markbaserade teleskop, som opererar i våglängden för synligt ljus. Objekten är i genomsnitt flera hundra meter breda, sade Amy Mainzer, ansvarig utredare för NEOWISE, i ett pressmeddelande från Nasa.

På sin sida för asteroider och kometer skriver Nasa:

”Om något så sällsynt skulle hända att vi hotades av en stor asteroid, skulle kärnvapenexplosioner, som kan flytta eller spränga objektet, kunna ge tillräcklig effekt.”

Lyckligtvis planerar Nasa att ta fram metoder för att omdirigera inkommande asteroider som är på väg mot jordens atmosfär. Det projektet kommer dock inte att sättas igång förrän under 2020-talet.

Stjärnstoft som hittats på jorden kan vara äldre än vår sol

Satelliter kan bli Esranges framtid