NASA utmanar studenter med rymdutforskningsteknologi
(Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)


I samband med tioårsdagen för bemanning med människor på International Space Station startar NASA ett antal nya projekt för att få elever att fortsätta drömma om rymden.

Att bo på månen kan vara en av de kommande utmaningarna, och NASA erbjuder betald praktik till elever som kan komma på en bra idé om hur mänskligt liv på månen skulle kunna göras möjligt.

Den ingenjörsvetenskapliga tävlingen NASA Moon Work 2010 utmanar elever på ingenjörshögskolor att utforma verktyg eller instrument som kan hjälpa astronauterna att bo och arbeta på månen.

Vinnarna kommer att erbjudas praktik på NASA Exploration Technology Development Program, som arbetar med teknologier till nytta för framtida NASA-uppdrag. Programmet arbetar för närvarande med teknologi för den första flygningen med rymdskeppet Orion.

En annan, något mindre skrämmande tävling erbjuds 350 elever från mellanstadiet till högskolan. De ska paras ihop till 37 lag över hela USA för att bygga en raket som kan skjutas upp en kilometer i luften med vetenskaplig utrustning ombord.

Enligt ett pressmeddelande från NASA kommer eleverna att skapa ”ett unikt experiment ombord som kan överleva den kilometerlånga flygningen och ge testresultat efter att fordonet landat med fallskärm på jorden.”

Elevernas uppskjutningsprojekt började i höstas och kommer att avslutas 18 april 2010.

– När en ny säsong för raketbyggnation kommer igång och vi går mot ytterligare en spännande uppskjutningshändelse i april är många av dessa flitiga unga människor på väg mot givande karriärer i vilka de kommer att leda nya resor med utforskning och upptäckter – inte bara till jordens lägre atmosfär utan till andra världar, säger Tammy Rowan, chef på Marshall Space Flight Center i Huntsville.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26108/