NASA upptäcker antimateriaproducerande åskväder (video)


Antimateriaoväder kan faktiskt inträffa på jorden, uppgav forskare efter att NASA:s Fermiteleskop upptäckt ett åskväder som sköt strålar av antimateria ut i rymden.

Forskarna påpekade att fenomenet med oväder som producerar antimateria aldrig tidigare  upptäckts.

Åskväder har varit känt för att producera gnistor av ljus som kallas terrestra gammablixtar (TGF), vanligen i samband med blixtnedslag. Gammastrålar är elektromagnetisk strålning eller ljus med hög energi.

”Dessa signaler utgör det första direkta beviset för att åskväder skapar partikelstrålar av antimateria,” konstaterade Michael Briggs, en av medlemmarna i Fermis team för övervakning av gammastrålning vid universitetet i Huntsville i Alabama, i ett pressmeddelande. Briggs presenterade sina fynd den 10 januari vid Amerikanska astronomiska sällskapets möte i Seattle.

Antimateria består av partiklar vid namn positroner som har samma massa som elektroner  (materia) men med motsatt laddning och magnetiska egenskaper. När materia möter antimateria förintar partiklarna varandra varvid gammastrålblixtar frigörs.

Fermiteleskopet, som rör sig i en omloppsbana i rymden, kartlägger gammastrålar. Fermi befann sig ovanför Egypten när den upptäckte gammastrålblixtar, som hade sitt ursprung i ett åskväder nästan 500 mil därifrån, i Zambia.

”Trots att Fermi inte kunde se åskvädret var rymdfarkosten ändå magnetiskt sammanlänkad med det,” uppgav Joseph Dwyer vid Floridas tekniska högskola, enligt pressmeddelandet. ”Gammastrålblixtarna producerade höghastighetselektroner och -positroner vilka sedan färdades uppför jordens magnetfält för att till slut träffa rymdfarkosten.”

Sedan 2008 har Fermiteleskopet upptäckt 130 gammastrålblixtar. I pressmeddelandet noteras att upp till 500 sådana händelser inträffar dagligen runt om i världen men de upptäcks för de mesta inte och forskarna förstår ännu inte vilken roll blixten har i processen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49220/