När är det dags att plantera vårlökarna?
Ska vårens krokusar bli lika vackra som dessa i Johannaparken i tyska Leipzig bör lökarna komma i jorden å det snaraste, råder trädgårdsmästaren. (Foto: AFP)


Jag har tänkt plantera krokus, scilla och vintergäck på vår nyanlagda gräsmatta. Vill gärna veta vilken tid på hösten det är mest lämpligt att sätta lökarna, hur djupt de skall planteras och vad mer jag skall tänka på. Ge gärna förslag på sorter och fler alternativ.
”Trädgårdsamatören”

Svar:
Det är rätt tid nu att plantera ”smålökar”. De bör sättas så tidigt som möjligt för att hinna rota sig lite innan det blir kallt, annars finns det risk för att man inte får se så många av dem till våren. De ruttnar bara bort om de inte hinner etablera sig lite. Krokus, scilla och vintergäck går bra i gräsmatta. Att köpa dem sent när det eventuellt blir rea är ingen god affär.

Ge dem en solig växtplats, där gräsmattan inte måste klippas så tidigt, utan där bladen kan få vara kvar lite efter blomningen och samla ny näring.

Man börjar ute på ”öppna” ställen där lökarna inte får konkurrens med en gång av stora trädrötter. Små lökar har liten chans att hävda sig både mot stora trädrötter och mot gräs. Planteringsstället skall vara torrt, även på våren. Det är inte bra med platser där det vill samlas vatten särskilt efter snösmältningen.

Välj lätta sorter, t.ex. krokussorter av botanisk typ, alltså med lite mindre gula blommor som kommer tidigt. Det finns en gul sort med lite bruna strimmor som är mycket tidig och förmerar sig bra.

Andra sorter som är lätta att få fart på, är snödroppar med de mindre enkla blommorna, scilla och vintergäck. Även den blå chionodoxan (liknar scilla) breder snällt ut sig till stora mattor på gynnsamma ställen. Den finns även i en rosa variant, men den rekommenderar jag inte till plantering i gräs, den hävdar sig inte lika bra.

Välj i butiken lökar som är så stora och fasta som möjligt. De får inte vara mjuka och inte ha minsta tillstymmelse till mögel. Sätt lökarna i större grupper. Plantera dem på det djup som står på förpackningen. En tumregel är att sätta lökarna på ett djup som är tre gånger lökens storlek. Snödroppar och vintergäck är inte så noga med gödning, men för samtliga sorter gäller att det kan vara bra att ge dem lite planteringsjord av god kvalitet att växa i från början. Man kan också ge lite långtidsverkande gödning vid sidan om löken, men inte i direkt kontakt med den. Tryck till jorden lite försiktigt när du planterat varje lök, och kratta överst. Är det mycket torrt i jorden kan man vattna lite.

När man sätter lökar i en gräsmatta får man ha tålamod och ibland försöka flera gånger innan det lyckas. Första året brukar det inte se så mycket ut, men efter ett par år kan det bli riktigt vackert och en fröjd för ögat att skåda.

Lycka till!