Mystisk kraft slungar ut stjärnor från vår galax


Någonting träffar stjärnor i Vintergatan med sådan kraft att de kommer upp i den hastighet på över en miljon kilometer i timmen som krävs för att bryta sig loss från galaxen.

Astrofysiker har tidigare observerat 18 stjärnor som kastats ut från galaxen, men de stjärnorna kom från galaxens centrum och påverkades av ett supermassivt svart hål i galaxens kärna. Den här nya uppsättningen av 20 stjärnor kommer inte från centrum, och forskarna vet inte vad som kan ha fått dem att uppnå så hög hastighet.

”De här nya stjärnorna med enorm hastighet skiljer sig från dem som upptäckts tidigare”, sade Lauren Palladino på Vanderbilt University, studiens huvudförfattare, enligt universitetets nyheter.

Det svarta hålet som påverkade de första stjärnorna uppskattas ha en massa motsvarande fyra miljoner solar, vilket ger det en så stor kraft. Vad, förutom detta svarta hål, kan ha sådan kraft?

”Den stora frågan är: vad fick de här stjärnorna att uppnå så extrema hastigheter? Vi arbetar på det nu”, sade Kelly Holley-Bockelmann, forskare i astronomi på Vanderbilt. Palladino arbetade under Holley-Bockelmanns ledning.

Upptäckten publicerades i Astrophysical Journal i januari, och diskuterades förra veckan på det årliga mötet för American Astronomical Society i Washington.

Översatt från engelska