Mystisk influensa i USA och Mexiko
Personer som besöker ett sjukhus i New Mexico bär andningsskydd för att skydda sig mot en form av svininfluensa som misstänks finnas där. (Foto: AFP)


En ny mystisk sjukdom har drabbat sju personer i USA. Det rör sig om någon slags svininfluensa som man aldrig tidigare stött på. Ännu vet man inte om den har ett samband med den svåra influensan som orsakat 60 dödsfall i Mexiko.

 Enligt nyhetsbyrån Reuters har den ovanliga svininfluensan uppträtt i Kalifornien och Texas. Alla sju insjuknade har återhämtat sig men enligt doktor Anne Schuchat vid CDC (Centers for Disease Control and Prevention) kommer man sannolikt att upptäcka fler fall av sjukdomen.

Smittan tros ha överförts via en tidigare helt okänd blandning av virus som är vanliga bland fåglar, grisar och människor.

Av de insjuknade är det endast en som har behövt uppsöka sjukhusvård.

Enligt CDC vet man inte om sjukdomsfallen kan vara kopplade till en ovanligt sen och svår influensasäsong i Mexico.

Enligt WHO planerar myndigheterna i Mexiko City att massvaccinera befolkningen sedan 800 influensaliknande fall påträffats.

Enligt WHO misstänker man att 60 dödsfall kring huvudstaden i Mexiko har ett samband med influensan.

Om influensaviruset i Mexiko är av samma typ som det som florerar i USA är ännu inte bekräftat.

Myndigheterna i Kanada har bett läkarna att hålla utkik efter fall av lungsjukdom bland resenärer från Mexiko.

Symtomen som visat sig är hög feber, huvudvärk, extrem trötthet och andningsproblem.

Viruset är av typen H1N1, samma familj som de influensatyper som normalt cirkulerar i världen, men innehåller DNA som är typiska för svin- och fågelinfluensa.

Sedan fågelinfluensan H5N1 från Asien härjade 2003, har övervakningen och kontrollen av virus stammarna ökat. Experterna fruktar att denna, eller någon annan stam, skulle kunna utlösa en pandemi som dödar miljontals människor, skriver Reuters.