Mystisk aids-liknande sjukdom har dykt upp i Kina.
Banderoller i Peking som uppmanar till kamp mot spridningen av HIV och AIDS. Kina har redan problem med AIDS, men nu talas det på internet om en mystisk AIDS-liknande sjukdom som uppkommit på senare år. (Liu Jin/AFP/Getty Images)


Hundratals personer i Kina har under de senaste åren rapporterat symptom som påminner om aids, trots att de testats negativt för HIV. Den kinesiska regimen har varit tyst i frågan.

49-årige Lin Feng från Shanghai blev hastigt sjuk i maj 2008 och sade att han kände ryckningar i musklerna, stelhet i lederna, upplevde öronsus och kraftiga smärtor i de inre organen. Han såg även prickar framför ögonen och man fann att hans bräss, en viktig körtel för immunförsvaret, hade försvunnit. 

Lin lade in sig på sjukhus för undersökning och man fann att hans lever sviktade, han led av hepatit B och en inflammation i magsäcken orsakad av herpesvirus. Han kunde inte behålla någon föda och han gick ner från 82 till 52 kg. Lin sade att efter 18 månader hade hans inre organ blivit hårda, han har svårt att gå på grund av ledproblem och han har smärtor från lymfkörtlar, muskler och fettvävnader. Trots att han duschar hela tiden känns hans hud kletig och oljig.

– Det känns som om jag håller på att dö, sade han.

Ping An, en före detta militär i 40-årsåldern blev plötsligt dålig efter att han förra året varit på en återträff med gamla arbetskamrater.

Jag har aldrig tidigare haft en sån huvudvärk och yrsel. Efter det utvecklade jag dermatit och hudsvamp. Lymfkörtlarna i min käke svullnade. Jag var på sjukhus fem gånger men jag blev inte bättre, sade han. Även Ping fick svåra smärtor i kroppen och hans inre organ blev hårda.

– Jag har ont. Det gör ont i skelettet, det knakar i benen och jag har fått en vit beläggning på tungan.
Han fick även en tumör på hjärtat och vid ett tillfälle fick han en lättare hjärtattack och massiva muskelspasmer i hela kroppen. Hans hud fick en lilaaktig missfärgning.

– Det är ett under att jag fortfarande lever, sade han.

Åtskilliga fler personer har rapporterat liknande symptom som vanligen återfinns hos aidspatienter vars immunsystem brutit samman, men de här patienterna testar som sagt negativt för HIV. New Epoch Magazines reportrar hittade dussintals chatgrupper med massor av medlemmar som också berättat om AIDS-liknande symptom. De flesta sade att de utvecklat symptomen efter sexuella kontakter, men det gäller varken Lin Feng eller Ping An. 

Kinas centrum för sjukdomskontroll, avfärdar de här patienternas påståenden och hävdar att de har ”HIV-fobi”.

Enligt myndigheten har de här patienternas rädsla för HIV lett till att de fått psykologiska problem som i sin tur gett de har fysiska symptomen.

Oavsett vad som orsakat tillståndet så är det allt fler personer som uppger att de drabbats av mystiska AIDS-liknande sjukdomstillstånd som inte har gått att behandla.

En man som ville förbli anonym sade:

– I min chattgrupp har många som utvecklat symptom redan dött. Nya personer ansluter sig hela tiden. Vi är säkra på att det här inte är ett mentalt problem utan en virusinfektion, men vi vet ingenting annat om sjukdomen. Jag tror det kan finnas miljontals andra i Kina med den här sjukdomen.

Patienterna refererar till sjukdomen som ”negativ HIV” eftersom de upplever aidsiknande symptom men testar negativt för HIV. En del påstår att tillståndet är mycket smittsamt och kan spridas via oskyddat sex, kyssar, delade bestick eller till och med att man kommer i kontakt med andras svett. De säger att deras immunförsvar började bryta samman efter att de smittats.

Hittills har det rapporterats sex vanliga symptom som inte delas av HIV-positiva: En vit tungbeläggning som liknas vid ”päls”, stelhet i huden, ledsmärtor, muskelspasmer och en krypande känsla i huden. Tidiga symptom inkluderar lätt feber och hosta, men därefter följer alla möjliga symptom. Enligt internetgrupper har många patienter dött inom två till fem år efter att de utvecklat symptomen.

Sedan den här aidsliknande sjukdomen upptäcktes år 2000 har ingen patient blivit frisk från den, enligt chattgrupperna. Sjukdomen kan lätt spridas till hela familjen, något som ökat rädslan hos de som drabbats. Det är mestadels unga och medelålders som rapporterat dessa tillstånd och barn till drabbade ska även ha utvecklat liknande symptom. Enligt en rapport har ett barn smittats i livmodern av sin mor.

Ett vanligt tidigt symptom är svullna lymfkörtlar, vilket kan indikera virusinfektion. Lymfkörtlarna är också en del av immunsförsvaret.

Översatt från engelska.