Myndigheterna i Peking massgriper folk inför OS


Myndigheterna i Peking har påbörjat en storskalig upprensningsaktion mot petitionärer nu i dagarna före OS. De nya ”tre försvarslinjerna” man lanserat är avsedda att bevara ”säkerheten” och öka partiets kontroll innan spelen börjar.

Regeringstjänstemän i alla provinser har informerats via telekonferens att de ska hejda petitionärer från att resa till Peking. Enligt vad petitionärerna själva säger var det meningen att de, liksom alla andra ”misstänkta” personer skulle ha lämnat Peking den 20 juli.

Under de gripanden som skedde förra veckan höggs en petitionär ihjäl av en oidentifierad person. Petitionärer har samlats vid Taoran Pavilion-bron under de senaste månaderna, där en petitionär dog i mars efter att ha tvingats hoppa från bron.

På kvällen den 13 juli
började personal från Pekings allmänna säkerhetsbyrå samla ihop petitionärer vid den södra järnvägsstationen. Grupper av petitionärer fördes bort till Majia-byggnaden. En petitionär, Li Jincheng, sade att minst fem bussar fylldes med dem under massgripandet. Den 14 juli greps en annan grupp av dem, och de fyllde även de en buss.

Petitionärerna bor för närvarande under flyktinglika förhållanden, många sover under broar.

En av dem, Zhao Jianping sade:

– På kvällen den 13 sade en vän från min hemstad till mig att allmänna säkerhetsbyrån grep folk i närheten av bron vid 23-tiden. Han råkade vara där och såg en kvinna från Hunanprovinsen stickas ihjäl av någon med en kniv. Hon var i 30-årsåldern. Det kan ha varit den lokala maffian, men ingen vet vad som egentligen hände.

– Varje natt grips folk och det är allt färre som bor under bron. De griper folk överallt. Vi får inte sova på hotell och våra ID-kort finns med på en svart lista. Allmänna säkerhetsbyrån har vissa begränsningar på dagarna, men när natten kommer kastar de in alla petitionärer i bussar.

Den 15 mars lämnade en 40-årig kvinnlig petitionär från Jiamusi i Heilongjiangprovinsen nationella folkkongressens mottagningscenter i Peking. Hon blev förföljd av agenter. När hon stannade vid Taoran Pavilion-bron nära den södra järnvägsstationen och hoppade därifrån dog hon omedelbart.

En petitionär från nordöstra Kina vid namn Tang Xiuyun talade om händelsen.
– Hon började springa när agenterna försökte gripa henne. Hon hoppade rakt ut från bron när hon kom fram till den, utan att tveka. Hundratals människor bevittnade det. Polisen spärrade av platsen, tog kamerorna från alla som tagit bilder och vägrade avslöja hennes identitet.

Zhao Jinping kommenterade
händelsen:
– Hon måste gjort det i total förtvivlan.

Zhao kan definitivt relatera till hennes desperation. Hans hus tvångsutmättes av myndigheterna och såldes till fastighetsutvecklare för 10 000 kronor per kvadratmeter.
– Jag har försökt driva min sak i över fyra år, men nu är jag helt förtvivlad över vårt samhälle. Det finns ingenstans jag kan vända mig. När jag försökte överklaga mitt utmätta hus avslutade provinsregeringen mitt fall och jag fick inga pengar. Flera resor till Peking har inte tjänat något till. Om de får tag i mig kommer jag gripas, misshandlas och kastas i fängelse. I fyra år har jag inte kunnat återvända hem av rädsla för detta. Jag har vandrat runt i flera år nu och hankat mig fram på tillfälliga jobb.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/beijing-authorities-round-up-petitioners-before-olympics-2013.html