Mycket billigare ringa med mobil inom EU
Viviane Reding, EU:s ansvarige för informationssamhälle och media. (Foto: CE/EC/Berlaymont)


Snart blir det blir avsevärt billigare att ringa hem när man är ute i Europa. Telefonbolagen fick en knäpp på näsan när EU i maj fattade ett beslut att införa regler för att begränsa de extra uppkopplingskostnaderna för internationella mobilsamtal.

Den 7 juni godkände telekomministrarna från medlemsländer EU-reglerna på ett möte i Luxemburg. Reglerna börjar gälla inom en månad.

Beslutet innebär att mobilsamtal från utlandet ska kosta maximalt 49 eurocent per minut, och att ta emot utlandssamtal via mobil ska kosta maximalt 24 eurocent per minut. I praktiken blir det lite dyrare på grund av tillkommande moms.

– Nu behöver vi inte längre bli överraskade av enorma teleräkningar så fort vi varit utomlands, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson i en pressmeddelande den 7 juni.

Åsa Torstensson beklagar att EU var tvungna att reglera för att komma tillrätta med de höga priserna, och hade hellre sett att operatörerna själva erbjöd rimligare priser.

Från och med den sista juni ska de nya priserna gälla, men för den vanliga användaren kan det dröja till september innan priserna sänks då telefonoperatörer får tre månader på sig att ändra priserna. Enligt EU:s ansvarige för informationssamhälle och media, Viviane Reding, kan det löna sig att efterfråga de nya billigare priserna.

– De flitiga konsumenterna kan fråga efter eurotaxan. Och så fort de frågar får de det inom en månad. De som inte frågar får det automatiskt efter tre månader, sade Viviane Reding på presskonferensen i Luxemburg i går.

EU:s ingripande i att reglera priserna för internationella samtal anses som ett underbetyg för den fria konkurrensen inom mobiltelefonbranschen. De extra kostnader som operatörer och deras samarbetspartner tar ut är alltför höga och hindrar kommunikation mellan människor i Europa, enligt en rapport.

Även kostnader för dataöverföring till exempel SMS behöver ses över. Förhoppningsvis kan operatörer själva sänka priserna, sade Reding.