Musiker gav Shen Yun höga poäng
Nimmons, kompositör och jazzmusiker som har belönats med Junopriset. (Foto: The Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts avslutade fredagens premiärkväll till rungande applåder på historiska Canon Theatre i Toronto. I publiken satt ett par kompositörer som delade med sig av sina tankar om det klassiska kinesiska danskompaniets musik och artisteri.

– Mycket imponerande, särskilt ensemblen och presentationen, felfritt och alltigenom angenämt, sade Nimmons, kompositör och jazzmusiker som har belönats med Junopriset.

– Koreografin och precisionen hos dansarna är verkligt imponerande . Valet av färger stod ut, som om den blåa färgen var en helt ny typ av blå. De var verkligt slående när de kom ut på scenen.

Nimmons är en av Kanadas
mest hyllade jazzmusiker. Han har undervisat i jazz på flera stora kanadensiska universitet och är styrelseledamot i Order of Canada, Kanadas högsta civila utmärkelse. Hans inspelningar har spelats regelbundet på radio och han har skrivit musik till flera kanadensiska TV-serier.

– Alla måste ha arbetat hårt för att hela tiden kunna göra vad de gör så exakt, säger han om Shen Yun-artisterna.

Han sade att orkestern var något nytt för honom med sin blandning av kinesisk och västerländsk musik.

– Det var något helt nytt, sade han.

– Jag tycker att orkestern
uppfyllde vad den skulle göra visuellt, den gjorde det väldigt bra, det var mycket effektfullt. Jag tycker de har hanterat instrumenteringen väl.

Han hyllade speciellt Xiaochun Qis soloframträdande på erhu, ett kinesisk tvåsträngat stråkinstrument.

– Det var fantastiskt, helt underbart. Den där typen av musik har en viss egenskap som ger en annan sorts känsla.

Han blev speciellt förtjust i numren med trummor. Shen Yun hade två nummer med trummor i fredagens föreställning: De fem årtusendena börjar och Tang-hovets trumslagare. I det första numret knuffar de kvinnliga dansarna ut stora kinesiska trummor på kärror och snurrar på scenen medan de ger ett dundrande välkomnande till Kinas legendariska gula kejsare. I numret om Tangdynastin stampar manliga trumslagare kraftfullt och trummar livligt för att fira de berömda männen under Tangdynastin.

– Det har en koppling till oss allihop, rytmen finns inom oss alla, säger Nimmons om trummorna.

Men det var kombinationen av musik, dans, bakgrundskulisser och koreografi som gav föreställningen dess särskilda glans, sade han.

– Det var mycket imponerande, den sammantagna effekten med all teknik, bakgrund och allt.

– Dräkterna var helt fantastiska. Hela produktionen är mycket imponerande, verkligen, allt de har gjort, mycket bra, mycket underhållande.

På frågan om hur han skulle rangordna showen på en skala från ett till 10, svarade han genast ”15.”

– Jag har hamnat ganska långt bort från scenframträdanden, vilket jag själv ägnade mig åt mycket för många år sedan, och det känns bra att vara tillbaka i den här teatern…att komma tillbaka och se den igen med denna nya typ av produktion.

– Verkligt inspirerande och stimulerande.

– Rörande.

Nimmons fick sällskap av Braid, en annan jazzmusiker och kompositör som hyllats som en av Kanadas mest begåvade pianister och kompositörer.

Braid blev också
förtjust i Xiaochun Qis soloframträdande.

– Jag tyckte verkligen om den där kvinnan som spelade erhu, det stod verkligen ut, underbart.

Braid sade att han njöt av blandningen mellan kinesisk och västerländsk musik och kom på sig själv med att hoppas på att få höra fler kinesiska instrument.

– Den mest intressanta delen var när kompositören försökte leverera mer av den etniska kärnan i musiken, som när det spelades ett solo på pipa. Jag lyssnade noga efter detaljerna.

Liksom Nimmons
var Braid också imponerad av hela Shen Yuns föreställning.

– Vackert och elegant. Dräkterna var underbara och färgerna ljuvliga.

Han tillade att bakgrundsscenerna var också vackra.

Bland sina utmärkelser har Braid fått ett pris som årets jazzpianist, ett Junopris och utmärkelser av Kanadas konstråd.

Shen Yun återvänder till Kanada i slutet av januari med ett helt nytt program för 2010.

Epoch Times är stolt sponsor av Shen Yun Performing Arts. För mer information besök deras hemsida ShenYunPerformingArts.org

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23650/