Museiintendent: "Jag tyckte det var fantastiskt vackert"
Sarah Elizabeth Holland (till höger) och hennes kusin Caitlin Holland på Shen Yun Performing Arts show i Vancouver den 27 mars. (Foto: Helena Zhu / Epoch Times)


Museiintendent Sarah Holland var mycket imponerad av Shen Yun Performing Arts föreställning som hon såg på Queen Elizabeth Theatre i Vancouver.

– Det är första gången jag har sett en show som den här. Jag har sett andra dans- och teaterföreställningar men jag har aldrig tidigare sett klassisk kinesisk dans så jag visste inte riktigt vad som väntade, men det var mycket imponerande. Jag tyckte det var otroligt vackert, speciellt dansen.

Shen Yuns föreställningar utgörs huvudsakligen av sång och klassisk kinesisk dans, en konstform som har utvecklats i 5000 år och som idag åtnjuter en världsomspännande renässans tack vare en New York-baserad artistgrupp bestående av mestadels kinesiska artister.

– Jag har alltid varit ett stort fan av dans och det var verkligen intressant för mig att få se en helt annan danstradition som jag aldrig har sett förut.

Utöver sitt arbete som arkivarie intendent på ett museum i Victoria, undervisar hon i museikunskap på universitetet i Victoria. Hon har tidigare arbetat även i andra länder, bland annat i England, Egypten och på ön St Helena.

– Jag tycker att showen var spektakulär, vacker och elegant, och den var verkligen berörande, sade hon.

– Jag berördes eftersom jag vet att många av artisterna lever i exil, och jag tycker att det är rörande eftersom jag vet att det är ett vackert, kreativt, och icke-våldsamt svar på ett våldsamt förtryck, och det är ett mycket ädelt sätt att besvara förtrycket.

Sarah Holland syftade på det faktum att många av artisterna i Shen Yun utövar en form av självkultivering som kallas Falun Dafa, en andlig disciplin som har sina rötter i gammal kinesisk kultur och som bygger på principerna om sanning, godhet och tålamod. I över 10 år har utövarna varit föremål för en våldsam kampanj och förföljelse av Kinas kommunistiska regim.

Hon blev imponerad av hela föreställningen men i synnerhet uppskattade hon dansen ”Böljande Siden”.

– Jag tyckte mycket om dansen där de var klädda i rosa och grönt och hade lotusblommor på klänningarna. Jag gillar lotusblommor, jag tycker om symboliken, och färgerna i det numret tyckte jag verkligen var vackra.

Hon blev också tagen av ”I en Miao-by”. Miao är en av Kinas äldsta etniska folkgrupper och de är kända för sina detaljerade och arbetade huvudbonader och utsmyckade silversmycken.

På frågan om det var värt resan från Victoria för att se showen svarade hon: ”Absolut – det är inte ofta man får ett sådant här tillfälle att se den här typen av klassisk kinesisk konst och jag tycker det var ett bra tillfälle att komma.”

Epoch Times är stolt mediapartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, se ShenYunPerformingArts.org

Shen Yun kommer till Cirkus i Stockholm 5-6 april och till Konsert & Kongress i Linköping den 8 april.

För mer information om föreställningarna i Sverige:

http://sv.shenyunperformingarts.org/

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32257/