Mona Sahlin har stöd av kongressmajoritet
SVERIGE, Stockholm : Mona Sahlin tillsammans med Pär Nuder under höstens valrörelse. (Foto: AFP/Claudio Bresciani)


De partidistrikt som stöder Mona Sahlin som ny s-ledare har majoritet på kongressen i mars. Det står klart sedan Ulrica Messing definitivt sagt nej – och efter det att även Halland ställt sig bakom Sahlin.

– Vi har i kväll fattat beslut om att, och även tillskrivit valberedningen om att vi förordar och nominerar Mona Sahlin som ny partiordförande, säger Hans Hoff, riksdagsledamot och ordförande i s-distriktsstyrelsen i Halland, till TT.

Halland tog sitt beslut vid ett möte på måndagskvällen.

– Vi anser att Mona Sahlin är den mest kompetenta kandidaten och har bäst förutsättningar att vara vår statsministerkandidat i valet 2010, säger Hoff.

Elva partidistrikt har därmed tagit klar ställning för Mona Sahlin som ny partiledare för socialdemokraterna. Förutom Halland är det Stockholms län, Stockholms arbetarkommun, Göteborg, Östergötland, Blekinge, Västerbotten, Kalmar län, Sörmland, Örebro län och Västmanland.

De har tillsammans 164 av de 350 ombuden på kongressen. Till det kommer tre distrikt som lämnat flera namn, varav Mona Sahlin är ett: Skaraborg, Uppsala och Gotland. Tillsammans har de tre distrikten 24 ombud.

Eftersom ombuden röstar som distrikten i partiledarfrågan om inget exceptionellt inträffar, har Mona Sahlin en majoritet på 188 ombud bakom sig.

Bland de tre distrikten har Skaraborg lämnat in flera namn, som man sagt att man stöder, men Mona Sahlin är den enda som inte sagt nej. Uppsala län har föreslagit Sahlin och Ulrica Messing, som sagt nej till valberedningen och nu i helgen även till medierna.

Gotland, som har fem ombud, har visserligen föreslagit Sahlin och Sven-Erik Österberg, men eftersom ingen annan föreslagit Österberg som partiledare kvarstår även där bara Mona Sahlin.

Det största distriktet, Skåne som är splittrat i frågan, har sitt styrelsemöte den 29 januari, men sannolikt kommer ett beslut därifrån tidigare. Valberedningen väntas fråga Mona Sahlin formellt i veckan.