Mohamed ElBaradei attackerad vid vallokalen
Egyptiske oppositionsledaren Mohamed ElBaradei leds i säkerhet den 19 mars när hundratals islamister kastade stenar och skor på honom när han skulle rösta i Kairo. (Foto: Mahmud Skinka/AFP/Getty Images)


Inför övergången till en era med fria parlaments- och presidentval hölls en folkomröstning om konstitutionella lagändringar i Egypten på lördagen.

Islamister kastade stenar, vatten och skor på nobelpristagaren och blivande presidentkandidaten Mohamed ElBaradei, som uppmanade egyptierna att rösta emot de ändringsförslag som sponsras av den styrande militärregimen, enligt AFP.

Oppositionspartierna och framträdande reformister däribland ElBaradei och hans presumtiva utmanare om presidentposten Amr Moussa, vill skriva om konstitutionen helt, medan det muslimska brödraskapet och andra islamister hävdar att det i nuläget räcker att ändra i författningen.

Vid en vallokal i Kairo blev ElBaradei träffad i ryggen av en sten som kastades från en folksamling med hundratals islamister som skanderade ”vi vill inte ha dig”. Den före detta generaldirektören för Internationella atomenergibyrån lyckades fly oskadd, men fick inte tillfälle att rösta.

– Jag gick för att rösta tillsammans med familjen och blev attackerad av organiserade ligister. De kastade stenar på bilarna. Att genomföra en folkomröstning utan lag och ordning är oansvarigt, skrev ElBaradei på Twitter.

– Ledande personer från Mubaraks regim är fortfarande på fri fot och undergräver revolutionen.

Vallokalerna var öppna hela dagen från klockan åtta på morgonen till sju på kvällen lokal tid. För många egyptier var det första gången de fick rösta, eftersom fria val varit omöjliga under de 30 år som diktator Mubarak styrt landet. Uppskattningsvis är 45 av 80 miljoner egyptier röstberättigade.

Mubarak avgick och lämnade över makten till militären den 11 februari efter massprotester i hela landet.

Mohamed ElBaradei ledde en oppositionsrörelse under 2010 som krävde ett slut på Mubaraks diktatur.

Översatt från engelska: