Modern till fängslad kristen ledare arresterad i Peking
Hua Huiqis 77-åriga mor Shuang Shuying som arresterats och hans 88-åriga far Hua Zaichen. (Foto: Epoch Times)


Medan den välkända kristna människorättsadvokaten Hua Huiqi fortfarande hölls internerad, arresterades hans 77-åriga mor Shuang Shuing av Pekings säkerhetspolis på morgonen den 9 februari. Polisen hotade även att arrestera Huas äldre bror.

Den 26 januari samlades hundratals människor utanför Pekings folkkongress för att framföra en vädjan. Polis skingrade då folkmassan och arresterade Hua Huiqi. Den 5 februari mottog Huas familj följande meddelande från distriktet Zhaoyangs polisstation: ”Kl:06:00 den 27 januari internerades Hua Huiqi efter att ha stört den allmänna ordningen. Hua är för tillfället internerad i Zhaoyangs interneringsläger.” I meddelandet fanns ingen information om hur länge Hua skulle hållas fängslad, namn på de ansvariga eller datum då ärendet skulle behandlas.

Polis förstör broderns bildäck

Huas familj förklarade att hans föräldrar besökt varje berörd myndighet för att vädja för sin son. Den 7 februari kom chefen för distriktet Chongwens polisstation hem till Huas mor och sade: ”Vi har arresterat er yngre son och ni kan lita på att vi en dag även kommer att arrestera er äldre son.” Dong gav modern ett papper gällande ”information om borgen och i väntan på rättegång” och sade att hon skulle göra sig redo för rättegången. Familjen sade också att polisen förstörde däcken på den äldsta sons bil.

På morgonen den 9 februari begav sig Shuang och hennes man Hua Zaichen till distriktet Chongwens regeringskontor för att protestera. Polis arresterade då Shuang och skickade hem hennes man. Vid middagstid samma dag skickade de en arresteringsbekräftelse till hennes familj. Hua Huilin vägrade skriva under arresteringsbekräftelsen och sade till vår reporter:

– De har rivit våra hus så många gånger under så många år. Hur kommer det sig att de inte är lika effektiva med att hjälpa oss? Enligt brottslagen kan de över 70 och under 14 år slippa undan vanlig bestraffning. De arresterade ändå min 77-åriga mor. De blir allt mer brutala.

Hua Huilin oroar sig över att hans mors hälsa skall försämras när hon tvingas vistas i en cell full med människor. Modern har högt blodtryck och diabetes, och behöver ta medicin flera gånger varje dag. Den 9 februari begav sig Hua Huilin till Chongwens interneringsläger för att lämna medicin till sin mor. Han tilläts dock inte att träffa henne.

En ny omgång av förföljelse

Flera medlemmar av Pekings familjekyrkor hävdar att myndigheterna satt upp karikatyrer i staden som förtalar Falun Gong och kristendomen. De är oroliga för att arresteringen av Hua Huiqi är starten på en ny förföljelseomgång av Falun Gong och kristna.

Hua Huiqi har varit aktiv kristen i Peking sedan 90-talet. Han har ihärdigt spridit den kristna läran och vädjat till myndigheterna när familjekyrkor förstörts. På grund av detta har Hua i många år varit övervakad av polisen.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-2-14/51688.html av Anton Nilsson


Hua Huiqis arresteringsbekräftelse (Foto: Epoch Times)

Hua Huiqis arresteringsbekräftelse (Foto: Epoch Times)