Mjölkpulverförbud i Kina följdes av attacker i statliga medier
Skärmdump av Xiamens West Strait Morning Posts framsida den 5 augusti 2013 som visade en lieman som lurar bakom flaskor med utländsk brötstmjölksersättning. Kinas statliga medier attackerade det nyzeeländska mjölkpulverföretaget Fonterra, i måndags för att man sålt giftigt mjölkpulver. (West Strait Morning Post)


Dagen före det uppmärksammade återkallandet av utländskt mjölkpulver den 6 augusti gick Kinas statliga medier till attack  och utmålade frågan om vilket mjölkpulver man köper som en fråga om nationalism.

”Böjer du dig fortfarande för utländskt mjölkpulver?”, frågade sig statliga Chengdu Evening News, samtidigt som andra städers tidningar visade informationsgrafik om bakterier. West Strait Morning Post hade en artikel i måndags där till och med liemannen lurade bakom bröstmjölksersättningen, enligt Danwei, ett företag som analyserar kinesiska medier.

Gu Junren, professor vid Shanghaiuniversitetet, citerades av Evening News, som sade att utländskt mjölkpulver har fallit ner från sitt ”gudomliga altare” och att producenter av inhemska mejeriprodukter borde anstränga sig hårt för att ersätta dem.

En opinionsartikel i statliga Global Times sade att kinesiska konsumenters preferens för utländska varor ”är diskriminering, och innebär att kineserna föraktar sig själva”.

”Kvalitetskontrollproblem slutar inte endast vid landets gränser. De som fortfarande har blind tilltro till utländska märken måste vakna upp!”, sade artikeln. ”Vår regering måste fullt ut stödja nationella produkter och gå i täten när det gäller konsumtion av kinesiska produkter.”

Dagen efter att man återkallat Fonterras bröstmjölksersättning den 6 augusti sade vd:n för den nyzeeländska mejerijätten att det inte längre finns någon risk för förgiftning.

Man hittade bakterier från smutsiga rör i Fonterras fabrik i det nyzeeländska jordbruksdistriktet Waikato i mars i år, som kom från prover som togs i maj 2012. Men det tog fram till 31 juli innan man insåg att analyserna tydde på förekomsten av bakterier som kan orsaka botulism, också känt som matförgiftning.

Kinesiska nätanvändare på Sina Weibo, Kinas twitterliknande mikrobloggstjänst, övertygades inte av mediekampanjen, och många nämnde Kinas egen historia av förgiftat mjölkpulver.

2008 dog sex spädbarn och 300 000 insjuknade till följd av förgiftad mjölk. Det gjorde kinesiska konsumenter mer villiga att betala höga priser för nyzeeländsk bröstmjölksersättning på grund av dess höga säkerhetsstandard och den allmänna bilden av landet som avlägset och oförstört.

”Om vi vill ha riskfritt kinesiskt mjölkpulver måste tillverkaren vara trovärdig. Det åstadkoms inte genom att slösa tid på att försöka få att andra länders mjölkpulver att framstå som förgiftat!”, skrev en känd kinesisk skådespelare, Sun Haiying, på Weibo.

”Efter att regeringen förbjudit nyzeeländskt mjölkpulver i dag, tittade jag på försäljningsstatistik och såg att jag har ökat försäljningen av japanskt mjölkpulver”, kommenterade signaturen Wuyuesanren, ägare till en internetbutik med över 900 000 följare. ”Jag har nu förstått att ingen vill ge sina barn kinesiskt mjölkpulver. Deras pengar går till dem som de vill stödja.”

”Orden ’förgiftat mjölkpulver’ återfinns i varenda rubrik. De är inte i någon position att komma med anklagelser”, sade Yule, en nätanvändare från Guangdongprovinsen. ”Om du skulle be kineser att välja mellan nyzeeländskt mjölkpulver och kinesiskt mjölkpulver, tror jag att nyzeeländskt mjölkpulver skulle vara populärare. Vi har förmodligen redan blivit immuna mot vilket gift som helst vid det här laget.”

Lu Chen och Associated Press bidrog till denna artikel. 
Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n3/234769-ban-of-milk-powder-in-china-comes-with-dose-of-media-vitriol/