Misstro mot Wen Jiabaos möte med petitionärer


Varje år beger sig tiotusentals personer från hela landet till Peking för att ”petitionera”, söka sin rätt i frågor som de lokala myndigheterna inte hanterat. Det är ett växande socialt problem och många av dessa petitionärer skickas hem igen eller grips illegalt.

I måndags mötte den kinesiske premiärministern Wen Jiabao petitionärer i Peking för första gången för att lyssna på deras problem. Denna väldigt mediauppmärksammade händelse har dock redan mötts av tvivel.

– Det fanns bara åtta personer inne på petitionskontoret. När jag varit där har det alltid varit långa rader med hundratals personer. Det här är kalla fakta. Vi har drivit vår sak här länge och vi vet hur det är. Den här typen av nyheter [om mötet] gör oss inte längre entusiastiska eftersom vi blivit besvikna allt för många gånger, sade Wu Huaying från Fujian.

Statlig television rapporterade omfattande om Wens besök på kontoret för brev och samtal, som det centrala kontor som hanterar petitionärer kallas. Vissa, som den Pekingbaserade människorättsadvokaten Ni Yulan, som själv tidigare petitionerat, menar att det bara är en uppvisning.

– Jag tror det har att göra med att folk inte längre litar på regeringen, så det framställs som att Wen försöker förstå deras problem. Men de här petitionärerna han mötte, var de verkliga eller var det iscensatt av regeringen?” undrade Ni Yulan.

Aktivisten Zhou Li, även hon från Peking, håller med. Hon sade till AP att hon aldrig hört talas om de två petitionärer som nämndes i de statliga medierapporterna. Hon sade även att minst tre petitionärer, som petitionerat länge, sattes i husarrest inför Wens besök.

Oavsett om detta offentliga försök att visa att man tar problemen på allvar var äkta eller iscensatt, så är vissa petitionärer skeptiska till att det kommer hjälpa dem att lösa deras problem.

– Vi kommer till Peking för att söka vår rätt hos centralregeringen, men de tar inte emot oss utan överlämnar oss till lokalregeringen, som bara griper oss och hämtar oss tillbaka. Så nu har vi ingenstans att ta vägen, sade Cao Qingnian, petitionär från Shandong.

I stället för att få hjälp med att lösa sina problem låses petitionärer ofta in i en statlig central i Peking eller i illegala ”svarta fängelser”.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50092/