Misstänkte terroristen gripen - fler jagas
Säkerhetspolisen utreder nu hur starka terrormisstankarna mot den gripne Mutar Muthanna Majid är. (Foto: Säkerhetspolisen/pressbilder)


Den misstänkte terrorist som jagats i sverige sedan i tisdags greps på torsdagskvällen i ett flyktingboende i Boliden i norra Sverige. Jakten är dock inte över.

 

Enligt Expressen har försvarsminister Peter Hultqvist (S) sagt att Säkerhetspolisen jagar fler misstänkta terrorister i Sverige.

Efter ett kort förför med Säkerhetspolisen anhölls 22-åringen av åklagare strax före klockan 23 på torsdagen, som skäligen misstänkt (den lägre graden av misstanke) för att ha förberett terrorbrott. Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags, 17 november.

Polis och Säkerhetspolis slog till samtidigt mot tre platser inom ett begränsat område i Boliden och grep ytterligare personer, som tagits till förhör. Gripandet ska ha gått lugnt tillväga, enligt Säkerhetspolisen.

Misstanken mot 22-åringen väcktes av att europeisk säkerhetstjänst uppmärksammat att han bedrev omfattande kommunikation med Mellanöstern. Denna talade för att han, som en del i en större grupp, var på väg till Sverige, och hade planer på att genomföra ett större terrorattentat i Europa, där Sverige kunde var ett tänkbart mål, enligt SR.

Enligt Säkerhetspolisen är den officiella svenska hotnivån fortfarande hög, 4 av 5. Säkerhetspolisen är intresserad av information från allmänheten om vad den misstänkte har företagit sig i Sverige. Man ber personer som vet något om hans aktiviteter att kontakta Säkerhetspolisen via dess webbplats.

På grund av förundersökningssekretess kan Säkerhetspolisen inte gå ut med mer information i nuläget.