Misstänkte smugglarkungen Lai Changxing inför rätta i Kina
Lai Changxing efter att ha blivit utlämnad från Kanada till Kina. (STR/AFP/Getty Images)


Den 6 april var den första dagen i rättegången mot Lai Changxing, den påstådda ledaren för en massiv smugglingsoperation som pågått i åratal i södra Kina, rapporterade statlig media.

Rättegångens tajming har inte undgått kommentarer i det nuvarande politiska klimatet: Kinesiska analytiker har noterat att Jia Qinglin, en medlem av Politbyråns ständiga utskott, vilket är Kinas främsta maktorgan, var partisekreterare i Fujianprovinsen under den period då Lais påstådda smugglingsaktivitet ska ha pågått som värst, med bas i staden Xiamen.

Xi Jinping, som tros bli kommunistpartiets nästa ledare, var biträdande partisekreterare i Fujian och partisekreterare i staden Fuzhou.

Analytiker har spekulerat i att Hu Jintao och Wen Jiabao höll Lai Chanxing på lager, som ett sätt att hålla tillbaka Jia Qinglin, nära allierad till förre regimledaren Jiang Zemin. Som den förmodade ledaren för en massiv brottslig verksamhet som blomstrade mitt framför ögonen på de lokala particheferna skulle Lai kunna antas veta mycket som dessa ledare inte vill ska se dagens ljus.

Sedan Lai utlämnades till Kina den 23 juli 2011 har han suttit i Xiamens andra interneringscenter. Åklagarmyndigheten i Xiamen anses ha förberett hans mål med ovanlig effektivitet sedan slutet av december förra året. Statliga nyhetsbyrån Xinhua meddelade rättegången den 6 april.

Lais grupp smugglade bilar, cigaretter, olja, industrikemikalier och mycket annat, enligt rapporter i statliga medier.

Lai står anklagad för att ha undanhållit över 20 miljarder yuan i skatt, som ledare för operationen som omsatte över 60 miljarder yuan. Han ska ha mutat politiska tjänstemän på hög nivå.

Över 600 personer var iblandade i smugglingshärvan. 300 av dem har dömts, varav 21 dömdes till döden och 8 har avrättats.

Innan han kunde gripas flydde Lai med sin familj till Kanada, där de bodde i 12 år. Lais kontroversiella utlämning förra året var resultatet av en tolv år lång diplomatisk förhandling mellan Kina och Kanada. En stor stötesten har varit huruvida Lai kunde förvänta sig en rättvis rättegång.

Artikel på engelska.